Masovni protesti nakon smrtonosnog požara

Tokom ponedjeljka, desio se još jedan požar u tvornici tekstila, ali je prošao bez žrtava i sa nekoliko povrijeđenih osoba (EPA)

Hiljade bangladeških radnika blokiralo je ulice prijestolnice Dake u ponedjeljak, bacale su kamenje na tvornice i uništavale vozila.

Radnici su tražili pravdu za 112 poginulih prilikom subotnjeg požara u tvornici tekstila koji je ukazao na nesigurne uvjete rada u industriji, koja žuri da ispostavi sirovine za velike proizvođače na svijetu.

Blizu 200 tvornica je zatvoreno dan nakon što su se protesti održali u Savaru, industrijskoj zoni gdje se desio smrtonosni požar u subotu. Demonstranti su blokirali i veliki autoput.

Vlada Bangladeša je objavila kako je utorak proglašen danom žalosti, te da će zastave biti spuštene na pola koplja.

Istražitelji smatraju kako je požar izazvao kratki spoj, no uzrok požara sam po sebi nije izazvao velike žrtve, već manjak sigurnosnih mjera u zgradi od osam katova, kazao je direktor vatrogasnih službi Mohammad Mahbub.

„Da je postojao samo jedan izlaz za hitne slučajeve, broj žrtava bi bio znatno manji“, dodao je Mahbub, te kazao kako su vatrogasci u zgradi tvornice pronašli najmanje 100 žrtava, dok je još 12 osoba preminulo u bolnicama nakon što su skakali sa prozora zgrada kako bi pobjegli od vatre.

Lokalni mediji navode kako su blizu 124 osobe izgubile živote u ovoj nesreći.

Zaključana vrata

Mohammad Ripu, koji se uspio spasiti, kazao je u ponedjeljak da je pokušao pobjeći iz zgrade kada se oglasio protivpožarni alarm, ali su ga zaustavili.

„Upravnici su nam rekli kako se ništa nije desilo, te da se alarm pokvario i da se vratimo na posao. No, brzo smo vidjeli da je riječ o požaru. Kada smo došli do izlaza, vidjeli smo da je zaključan izvana i da smo zakasnili“, rekao je Ripu koji je skočio sa drugog kata i prošao sa lakšim povredama.

Mahbub je rekao kako se požar pojavio na prizemlju, koje se koristi kao skladište, te se brzo raširio po gornjim katovima.

Dodao je kako su se mnogi radnici spasili tako što su pobjegli na krov, no mnogi su ostali zarobljeni – vatrogasci su samo na drugom katu pronašli 69 tijela.

Požar u tvornici tekstila jedan je od najsmrtonosnijih u nedavnoj historiji Bangladeša, no ovakve opasnosti su dio života industrije koja se javila kako bi odgovorila na zahtjeve velikih kompanija iz cijelog svijeta.

Tokom ponedjeljka, desio se još jedan požar u tvornici tekstila, ali je prošao bez žrtava i sa nekoliko povrijeđenih osoba.

Novinar Al Jazeere Nicolas Haque, koji se javio sa mjesta nesreće, kazao je kako su mnogi radnici, koji su izašli iz, vatrom zahvaćene, zgrade ljuti jer se ova nesreća desila samo dva dana nakon tragedije u sličnoj tvornici.

“Ovo su radnici koji prave tkanine i odjeću za vodeće svjetske brendove, te se očekuje da imaju međunarodne standarde u ovim pogonima. No, od 2006. godine, 600 radnika je poginulo u ovakvim požarima”, istakao je Haque, te dodao kako se novi požar desio u veoma naseljenom području što je pomoglo radnicima da pobjegnu.

“Uspjeli su se probiti na posljednji kat, a potom su skočili na obližnju zgradu”, rekao je.

Izvor: Agencije