Masovni štrajk palestinskih zatvorenika

U Hebronu na Zapadnoj obali izbili su sukobi Palestinaca i izraelske policije. Demonstranti su se okupili na više lokacija kako bi iskazali protest zbog smrti Arafata Jaradata u izraelskom zatvoru.

Do sukoba je došlo i u blizini zatvora u kojem Izraelci drže veliki broj palestinskih zatvorenika. Izvori iz hitne pomoći tvrde da je povrijeđeno nekoliko desetina Palestinaca.

Znak protesta

Oko 3.000 palestinskih zatvorenika u izraelskim zatvorima započelo je u nedjelju jednodnevni štrajk glađu u znak protesta zbog smrti jednog zatočenika, a izraelske sigurnosne snage očekuju demonstracije Palestinaca na Zapadnoj Obali u znak solidarnosti sa zatvorenicima.

Glasnogovornica zatvorske službe Sivan Weizman potvrdila je da toliki broj zatvorenika odbija obroke, ali da se radi samo o jednom danu, odnosno tri obroka.

Tridesetogodišnji Arafat Jaradat umro je iznenada u pritvornom centru Meggidu na sjeveru Izraela od srčanog udara, kako tvrde zatvorske vlasti.

Za nedjelju je najavljena obdukcija, a palestinski ministar Issa Qaraqaa, zadužen za zatvorenike, najavio je da će palestinski ljekar i članovi porodice preminulog biti prisutni u izraelskom nacionalnom forenzičkom institutu.

Poslije smrti Jaradata izbili su sukobi u Hebronu između palestinskih mladića i izraelskih sigurnosnih snaga, rekli su očevici i sigurnosni izvori.

Izraelski mediji navode da su sigurnosne snage u pripravnosti u očekivanju novih demonstracija, prenio je AFP.

Izraelski poslanik veteran Benjamin Ben -Eliezer upozorio je u međuvremenu da će nasilje između Izraelaca i Palestinaca eskalirati ukoliko se ne obnove mirovni pregovori koji su već dugo u zastoju.

“Mi smo u predvečerju intifade (palestinskog ustanka)”, tvrdi Ben-Eliezer iz Laburističke stranke lijevog centra za izraelski radio, istakavši da se dvije strane moraju vratiti pregovaračkom stolu kako bi se izbjeglo nasilje.

“Pažnja, moguća pobuna”, piše dnevnik Izrael Hayom, koji se smatra bliskim vlasti premijera Benjamina Netanyahua, spominjući “tenzije unutar vodstva sigurnosnih službi koje strahuje od nemira i sukoba nakon smrti palestinskog zatvorenika”.

‘Moguća pobuna’

“Cijeli sigurnosni aparat, zatvorske službe posebno, u nedjelju su u stanju pojačane pripravnosti”, piše dnevnik Maariv u nedjeljnom broju.

Ova upozorenja dolaze nakon čitave nedjelje sukoba izraelske vojske i Palestinaca koji demonstriraju u znak podrške za četiri palestinska zatvorenika koji danima štrajkuju glađu u izraelskim zatvorima.

Palestinci su upozorili na nasilje ako jedan od štrajkača umre.

Jaradat, koji je umro u subotu, nije štrajkao glađu, ali Palestinci smatraju obmanom tvrdnje izraelske strane da je uzrok smrti srčani udar.

Palestinski premijer Salam Fayyad izrazio je svoju zaprepaštenost tim slučajem i zatražio je hitnu istragu i utvrđivanje “pravih razloga” smrti.

Izvor: Al Jazeera i agencije