Mateo Kovačić šest godina u Real Madridu

Ovaj mladi igrač sredine terena ima dosta iskustva na europskoj sceni gdje je nastupao u dresu Intera, te Dinama iz Zagreba (Getty Images)

Hrvatski reprezentativac Mateo Kovačić karijeru će nastaviti u dresu španskog velikana Reala iz Madrida, saopćila je Uprava „Kraljeva“ na svojoj zvaničnoj internetskoj stranici.

Kovačić (21) u špansku prijestolnicu dolazi iz redova milanskog Intera, a sa Realom je potpisao šestogodišnji ugovor, dodaje se u saopćenju, kao i to da će sutra biti zvanično predstavljen na stadionu Santiago Bernabeu nakon ljekarskog pregleda.

Dogovor o transferu navodno je “težak” 40 miliona eura.

Nakon što je Real potvrdio njegov dolazak, Kovačićev odlazak objavio je i Inter.

„Mateo se priključio ‘crno-plavim'a u januaru 2013. kada je došao iz zagrebačkog Dinama i mi mu želimo zahvaliti na vremenu koje je proveo ovdje. Želimo mu sve najbolje u novom izazovu u Španiji“, stoji u saopćenju italijanskog kluba.

Kovačić je lani nastupio u 44 utakmice Intera u kojima je zabilježio osam golova i pet asistencija.

„Istovremeno sam i tužan i sretan, jer je Real Madrid velika prilika za mene. Ovo je bilo teških nekoliko dana, ali uvijek ću nositi Inter u srcu. Hvala navijačima, klubu i suigračima na ljubavi i privrženosti koju su mi pružali“, izjavio je Kovačić.

Na Bernabeu će se pridružiti još jednom hrvatskom internacionalcu, Luki Modriću.

Ogromni potencijal

Mateo Kovačić je rođen 6. maja 1994. godine u austrijskom Linzu.

Ovaj mladi igrač sredine terena ima dosta iskustva na europskoj sceni gdje je nastupao u dresu Intera, te Dinama iz Zagreba.

„Kovačić ima ogromni potencijal koji se vidio na samom početku karijere kada je igrao za Dinamo. U Real dolazi sa neospornim tehničkim kvalitetama, a ističe se sa vrhunskom kontrolom lopte, driblingom i preciznim dodavanjima“, stoji na zvaničnoj internetskoj stranici „Kraljeva“.

„Sve ove kvalitete mu omogućuju da igra na poziciji ofanzivnog veznjaka, te malo nazad u veznom redu gdje će njegov visoki postotak dodavanja unaprijediti tim. Također, veoma je sposoban i kada je riječ o postizanju golova.“

U prvom timu Dinama debitovao je već sa 16 godina i sa zagrebačkim klubom je osvojio dva naslova prvaka Hrvatske (2011. i 2012. godine), te dva Kupa (2011. i 2012.).

U Ligi europskih prvaka debitovao je upravo protiv Reala i trenutno je drugi najmlađi nogometaš koji je postigao gol u elitnom europskom takmičenju.

Odlične igre u plavom dresu tima sa Maksimira nisu prošle nezapaženo, pa ga je angažirao Inter polovinom sezone 2012/13. Dres tima iz Milana nosio je sve do ove sezone.

Standardni je reprezentativac Hrvatske.

Izvor: Agencije