Materijal za prljavu bombu ukraden u Meksiku

Radijacija, Radioaktivnost
Voditeljica istraživanja kaže da se nivo radioaktivnosti brzo smanjuje na tim dubinama (EPA)

Lopovi u Meksiku ukrali su kamion s izuzetno opasnim radioaktivnim materijalom, koji se koristi u medicinskom liječenju, priopćila je danas Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA).

Kamion u kojem je bio aparat za radioterapiju, a koji se koristi za liječenje raka, ukraden je iz skladišta bolnice za čuvanje opasnog otpada u blizini Mexico Cityja, prenosi Tanjug.

“U vrijeme kada je kamion ukraden, materijal (teret koji je sadržavao kobalt-60) je bio pravilno zaštićen. Međutim, materijal može biti izuzetno opasan po ljude ukoliko bude uklonjena ili oštećena zaštita”, navodi se u priopćenju IAEA-e.

Kobalt-60 za ‘prljavu bombu’

Nadležna meksička institucija CNSNS obavijestila je IAEA-u prije dva dana o ovom incidentu.

“Meksičke vlasti trenutačno provode istragu i potragu za radioaktivnim materijalom i objavile su priopćenje kojim upozoravaju javnost”, navela je IAEA, prenijela je agencija AFP.

Ukradeni radioaktivni materijal ne može se koristiti za stvaranje standardnog nuklearnog oružja, ali bi teorijski mogao biti dio tzv. ‘prljave bombe’, eksplozivne naprave koja bi prilikom eksplozije emitirala radioaktivnost.

AFP navodi da su stručnjaci dugo upozoravali na opasnost od velike količine opasnog medicinskog opada, koji se drži u skladištima bolnica ili na drugim lokacijama diljem svijeta u nedovoljno sigurnim uvjetima.

Izvor: Agencije