Matthew Hedges stigao u London nakon pomilovanja u UAE-u

Hedges je jedna od više od 700 osoba koje su pomilovane u ponedjeljak (Arhiva)

Britanski istraživač Matthew Hedges, koji je u Ujedinjenim Arapskim Emiratima bio zatvoren pod optužbom za špijunažu, doputovao je u Veliku Britaniju dan nakon što ga je predsjednik arapske zemlje pomilovao.  

Avion s 31-godišnjim Hedgesom sletio je na londonski aerodrom Heathrow u utorak ujutro.

Savezni žalbeni sud Abu Dhabija prošle sedmice osudio je Britanca na kaznu doživotnog zatvora nakon što ga je proglasio krivim za špijunažu i prenošenje osjetljivih informacija u inozemstvo.

Bio je jedna od više od 700 osoba koje je predsjednik UAE-a Khalifa bin Zayed al-Nahyan pomilovao u ponedjeljak, na Dan nacionalnog pomirenja UAE-a.

Realnost represije u UAE-u

Zvaničnici iz Emirata insistirali su da je hapšenje izvršeno na čvrstim temeljima, pokazujući novinarima u Abu Dhabiju kratke snimke na kojima je Hedges, navodno, priznao špijunažu.

Na jednom od njih Hedges je sebe nazvao kapetanom britanske obavještajne agencije MI-6.

Hedges je uhapšen 5. maja na međunarodnom aerodromu u Dubaiju nakon dvosedmičnog boravka u Emiratima, gdje se bavio istraživanjem.

Inače, pohađao je bliskoistočne studije na Univerzitetu u Durhamu.

Međunarodna kampanja za slobodu u UAE-u objavila je da bi Hedgesov slučaj trebao Velikoj Britaniji ukazati na realnosti represije u toj zemlji, te da svi budući odnosi s Emiratima moraju biti uvjetovani njihovim poštivanjem međunarodnih zakona o ljudskim pravima.

Izvor: Al Jazeera i agencije