Mattis najavio mogućnost vojne intervencije

Jim Mattis je izjavio kako vjeruje u diplomatiju i sankcije kojima se vrši pritisak na Pjongjang (EPA)

Američki ministar odbrane Jim Mattis izjavio je kako postoji mogućnost vojnih intervencija prema Sjevernoj Koreji, koje bi mogle poštedjeti glavni grad Južne Koreje Seul od brutalnog protunapada, ali je odbio reći o čemu se radi i uključuje li to upotrebu smrtonosne sile.

Bilo kakav sukob na Korejskom poluotoku lako bi mogao rezultirati krvoprolićem koje nije viđeno od Korejskog rata (1950-53), u kojem je živote izgubilo više od 50.000 Amerikanaca i milioni Koreanaca, a sukob je završio oružanom intervencijom, a ne mirovnim sporazumom.

Seul je u dometu vojske Sjeverne Koreje, za koju se vjeruje da, osim nuklearnog i konvencionalnog oružja, ima i značajan hemijski i biološki arsenal.

Vjera u diplomatiju

Upitan postoji li bilo koja vojna opcija koju Sjedinjene Američke Države mogu poduzeti prema Sjevernoj Koreji a da se riziku ne izloži Seul, Mattis je odgovorio potvrdno, dodavši kako ne želi ulaziti u detalje.

Uprkos uzavreloj retorici u SAD-u i Sjevernoj Koreji, do sada nije bilo pozicioniranja američkih vojnih snaga koje bi upućivalo na neposredni vojni sukob.

Mattis je izjavio kako vjeruje u diplomatiju i sankcije kojima se vrši pritisak na Pjongjang.

Izvor: Agencije