Mattis: Pentagon spreman da se žustro takmiči sa Kinom

Kina je u maju poslala bombardere na sporne otoke u Južnom kineskom moru, kao dio vježbe (Reuters)

Sjedinjene Države su voljne da rade na odnosu usmjerenom prema rezultatima sa Kinom, međutim, Peking se ponio loše u Južnom kineskom moru i Pentagon je spreman da se “žustro takmiči” ako je to potrebno, rekao je u Singapuru američki ministar odbrane James Mattis.

“Politika Kine u Južnom kineskom moru je sušta suprotnost otvorenosti koju naša strategija promoviše, a dovodi i u pitanje šire ciljeve Kine”, rekao je Mattis, prenosi Reuters.

Dodao je da SAD shvata da bilo kakav trajni poredak na Indo-Pacifiku uključuje i Kinu.

Kina je u maju poslala bombardere na sporne otoke u Južnom kineskom moru, kao dio vježbe, zbog čega su, pored SAD-a, bili zabrinuti i Vijentam i Filipini. 

Vojna vježba

Satelitske fotografjie od 12. maja pokazale su da je Kina postavila i rakete zemlja-zrak, kao i protivbrodske rakete na sporne otoke.

“Uprkos tome što Kina tvrdi drugačije, postavljanje ovih sistema oružja direktno je povezano sa vojnom upotrebom u cilju zastrašivanja”, rekao je Mattis.

Uprkos tome što je kineska vježba planirana mjesecima unaprijed, došla je u vrijeme kada su odnosi SAD i Kine veoma osjetljivi, navodi Reuters.

Kineski list Global Times navodi da je Kina pojačala svoje vojno prisustvo u Južnom kineskom moru zbog neprekidnog povećanja vojnog prisustva SAD u ovoj regiji.

Izvor: Agencije