Mattis protiv isključivanja Turske iz programa F-35

Turska je prije mjesec dana u Teksasu u okviru projekta F-35 preuzela prvi avion (EPA)

Američki ministar obrane Jim Mattis uputio je američkom Kongresu pismo o obrambenom proračunu u kojem je naveo kako se protivi prijedlogu da Turska bude isključena iz programa američkih borbenih aviona F-35, javlja Anadolija.

“U ovom momentu, ja sam protiv isključivanja Turske iz programa F-35”, naveo je Mattis.

Upozorio je da bi pokušaj uklanjanja Turske iz programa “poremetio” međunarodni lanac isporuke aviona F-35.

“Turska je saveznik u okviru NATO-a, a od 2002. godine i naš partner u okviru programa F-35. Investirala je 1,2 milijarde dolara, daje doprinos lancu dostave, a osim toga planira kupiti i 100 aviona F-35A. Uklanjanje Turske iz programa moglo bi izazvati poremećaj u lancu opskrbe za američku vojsku i naše partnere. Istovremeno, to bi moglo povećati i druge troškove programa”, navodi se u Mattisovom pismu.

Na kraju je naveo i kako razgovara s turskim dužnosnicima o pitanju kupovine proturaketnog sustava S-400 od Rusije.

Turska preuzela prvi avion

Američke vlasti su nekoliko puta izrazile zabrinutost zbog odluke službene Ankare da kupi ruske proturaketne baterije zemlja-zrak S-400.

Podsjetimo, Turska je prije mjesec dana na svečanosti održanoj u Fort Worthu u Teksasu u okviru projekta F-35 preuzela prvi avion.

Turska planira tim avionima, koji imaju visoke performanse po pitanju niske vidljivosti, senzorske tehnologije i radarskog sustava, povećati operativnu efikasnost svojih zrakoplovnih snaga.

Prvi avion koji je isporučen Republici Turskoj bit će korišten za obuku pilota u zračnoj bazi “Luke” u Arizoni. Narednih dana Turskoj će biti isporučen i drugi avion, a početkom naredne godine treći i četvrti.

Avioni će ostati u SAD-u sve dok traje obuka turskih pilota koji će upravljati letjelicama.

Službena Ankara planira kupiti 100 ovih aviona, a dosad je već naručeno 30 letjelica.

Izvor: Agencije