Mattis: Sjedinjene Države moraju biti spremne suprotstaviti se Rusiji

James Mattis, koji je otišao u penziju 2013. godine, tehnički ne zadovoljava uvjete za novu dužnost (AP)

Kandidat novoizabranog američkog predsjednika Donalda Trumpa za čelnog čovjeka Pentagona rekao je Kongresu da Sjedinjene Američke Države moraju biti spremne suprotstaviti se ruskim potezima u područjima u kojima dvije zemlje ne mogu sarađivati, premda podržava Trumpova nastojanja da poboljša odnose s Moskvom.

Pisana izjava penzioniranog generala marinaca Jamesa Mattisa (66) odgovor je na pitanja Kongresa i vjerovatno će odrediti ton njegovog današnjeg saslušanja pred senatskim Odborom za oružane snage.

“Sarađivali smo s Rusijom čak i tokom najmračnijih dana Hladnog rata i podržavam želju izabranog predsjednika da sada sarađuje s Rusijom”, ističe Mattis.

‘Alarmantne poruke Moskve’

“Istovremeno, kad utvrdimo druga područja u kojima ne možemo sarađivati, moramo se suprotstaviti ruskom ponašanju i braniti se ako Rusija odluči djelovati protivno našim interesima.”

Mattis je među ruskim izazovima naveo upletenost u hakiranje i informacijski rat.

Naveo je i kršenje sporazuma, destabilizaciju drugih zemalja raznim taktikama i “alarmantne poruke Moskve u vezi s upotrebom nuklearnog oružja”.

Mattis, koji je otišao u penziju 2013. godine, tehnički ne zadovoljava uvjete za novu dužnost zato što prije toga nije bio civil najmanje sedam godina.

To znači da će Kongres u njegovom slučaju morati napraviti izuzetak, što nije učinio od 1950. godine, ali čini se da je sada spreman, pišu agencije.

On smatra da može voditi vojsku kao civil čak i ako je u vojsci proveo 44 godine.

‘Iran najveća destabilizirajuća sila’

U vezi s Iranom i njegovim utjecajem na Bliskom istoku Mattis smatra da je Iran “najveća destabilizirajuća sila na Bliskom istoku i da su njegove politike protivne američkim interesima”.

Kad je riječ o Iraku, misli da bi glavni cilj trebao biti da ne postane “krnja država režima u Teheranu”.

Mattis, također, podržava snažne međunarodne saveze i smatra da je NATO ključan za američku odbranu.

“Historija je jasna: nacije sa snažnim saveznicima prosperiraju, a one koje ih nemaju propadaju.”

Izvor: Agencije