Mattis: Talibani napreduju u Afganistanu

Talibani su preuzeli odgovornost za napad u subotu, kada su u Nangarharu ubijena trojica američkih vojnika, a jedan je ranjen (AP)

Talibani napreduju u Afganistanu, upozorio je u utorak američki ministar odbrane Jim Mattis dok američka administracija razmatra jačanje vojnog sastava Sjedinjenih Američkih Država u Afganistanu, prenose agencije.

“Sada ne pobjeđujemo. To ćemo ispraviti što je prije moguće”, rekao je šef Pentagona pred Kongresom.

“Talibani su prošle godine bili uspješni i pokušavaju to ponoviti ove godine. U ovom trenutku mislim da neprijatelj napreduje.”

Administracija predsjednika SAD-a Donalda Trumpa mora se izjasniti o jačanju američkih vojnih snaga u Afganistanu, što je zatražio general John Nicholson, šef američkih snaga i snaga NATO-a na terenu.

Savjetodavna uloga

Trenutno se u Afganistanu nalazi približno 8.400 američkih vojnika, uz 5.000 savezničkih vojnika NATO-a.

Ministar odbrane ocijenio je da bi američki vojnici mogli pomoći afganistanskim snagama da napreduju ako bi im bilo dopušteno približiti se sukobima.

Američki vojnici zasad imaju savjetodavnu ulogu.

“Amerikancima bi mogla biti dopuštena veća zračna podrška i veća podrška afganistanskim snagama”, rekao je Mattis.

Deseci žrtava napada

Talibani su u Afganistanu u ofanzivi i preuzeli su odgovornost za niz napada, naročito na baze i afganistanske vojne položaje.

Preuzeli su odgovornost i za napad u subotu, kada su u Nangarharu, na istoku Afganistana, ubijena trojica američkih vojnika, a ranjen jedan.

Prošlog mjeseca talibani su izvršili jedan od najsmrtonosnijih napada u Kabulu otkad ih je koalicija na čelu s NATO-om svrgnula s vlasti 2001. nakon što su zemljom vladali pet godina.

U tom je napadu poginulo više od 150 ljudi.

Izvor: Agencije