Mattis: Udari u Siriji bili čista samoodbrana

Nazivajući izgred 'zbunjujućim', Jim Mattis iznio je svoje viđenje zračnih udara međunarodne koalicije (Reuters)

Topnički i zračni udari međunarodne koalicije u Siriji na snage odane sirijskom režimu koje su napale glavni stožer njenih arapsko-kurdskih saveznika bili su čista samoobrana, izjavio je James Mattis, američki ministar odbrane.

“Bila je to samoobrana”, rekao je on novinarima koji izvještavaju iz Pentagona, želeći očito smiriti strasti u vezi s izgredom.

“Ne ulazimo u sirijski građanski rat”, dodao je.

Nazivajući izgred “zbunjujućim”, iznio je svoje viđenje zračnih udara međunarodne koalicije u noći na četvrtak blizu Deir Ezzora, kamo su se povukli posljednji borci oružane grupe Islamska država Irak i Levant.

Pentagon ne potvrđuje broj žrtava

“Iz razloga koji mi je nepoznat, prosirijske snage – doista nemam objašnjenja za njihov postupak – uputile su se prema položajima Sirijskih demokratskih snaga, na kojima su bili vojnici američki specijalnih jedinica”, rekao je.

Prorežimske snage su ih “počele tući topništvom i (…) tenkovi su se približili”, kazao je.

“Nakon našeg odgovora, njihovo topništvo i dva tenka su uništeni, imali su i mrtvih.”

Nije naveo broj mrtvih, ali Pentagon, koji je tokom noći govorio o “više od stotinu mrtvih”, kasnije nije htio potvrditi taj broj.

Izgred se dogodio na manje od deset kilometara istočno od crte razgraničenja koju su Rusija i Sjedinjene Američke Države utvrdili duž Eufrata, pa ruske snage djeluju zapadno a američke istočno od crte.

Mattis je kazao da ne zna tko su bili napadači.

“Znamo da su to bile prorežimske snage. Ali (…) jesu li to bili Iranci, Assadovi pristaše, Rusi, plaćenici? Ne mogu vam reći.”

‘Neprihvatljivi i zločinački udari’

Ruski ambasador pri Ujedinjenim narodima Vasilij Nebenzja nazvao je u četvrtak “neprihvatljivima” i “zločinačkim” udare koalicije na čelu s SAD-om u Siriji, u kojima je više od 100 poginulih u pokrajini Deir Ezzor.

U pismu UN-ovom glavnom tajniku i predsjedniku UN-ovog Vijeća sigurnosti, Sirija je istakla da je “ova nova agresija ratni zločin i zločin protiv čovječnosti te potvrđuje prljave američke nakane prema Siriji i njenom suverenitetu”.

Međunarodna koalicija, koju vodi SAD, uspostavljena 2014. godine kako bi se borila protiv ISIL-a u Iraku i u Siriji, više puta je bombardirala jedinice odane sirijskom režimu.

Izvor: Agencije