Mattis vjeruje u plodonosne razgovore s Pjongjangom

Mattis je ohrabrujuće izjave dao nakon što je Pjongjang objavio da obustavlja nuklearne i raketne testove (EPA)

Američki ministar obrane James Mattis optimistično gleda na razgovore sa Sjevernom Korejom, ističući da će oni biti plodonosni, prenosi Reuters.

Mattis je takvu ocjenu iznio nekoliko dana nakon što je Pjongjang objavio da obustavlja nuklearne i raketne probe te gasi poligon za nuklearna testiranja.

“U ovom trenutku mislim da postoji puno razloga za optimizam da će pregovori biti plodonosni”, poručio je Mattis.

Prethodno je Sjeverna Koreja potvrdila da je obustavila testiranja balističkih raketa dugog dometa, te da planira zatvoriti poligone za testiranje nuklearnih bombi.

Sjevernokorejska agencija KCNA priopćila je da je obustava testova počela prošle subote.

Trump pozdravio odluku

Američki predsjednik Donald Trump pozdravio je tu najavu sjevernokorejskog čelnika, te istaknuo kako se raduje sastanku s Kim Jong-unom.

“Sjeverna Koreja odlučila je obustaviti sve nuklearne probe i zatvoriti glavni poligon za testiranje. Ovo je vrlo dobra vijest za Sjevernu Koreju i svijet – veliki napredak! Veselim se sastanku s Kimom”, poručio je Trump u poruci na Twitteru.

Sjeverna Koreja odlučila se na takav potez u cilju održavanja “nacionalnog fokusa” i poboljšanja gospodarstva, prenio je AP.

Odluka Sjeverne Koreje donesena je na plenarnoj sjednici Središnjeg odbora vladajuće Radničke partije, na kojoj se razgovaralo o “novoj etapi” politike.

Izvor: Agencije