Mauricio Macri novi predsjednik Argentine

Konzervativni opozicijski kandidat Mauricio Macri izabran je za novog predsjednika Argentine, čime je okončana 12-godišnja vlast populističkog pokreta peronista. 

“Ovo je historijski dan, promjena ere koja će biti predivna”, rekao je Macri svojim pristalicama nakon što je ljevičarski kandidat na predsjedničkim izborima Daniel Scioli priznao poraz.

“Voljom naroda izabran je novi predsjednik”, kazao je Scioli na skupu u Buenos Airesu.

Zvanični rezultati pokazuju da je Macri dobio nešto manje od 53 posto glasova, a Scioli 47 posto.

Tako je Macri okončao političku eru u kojoj su dominirali sada bivša predsjednica Cristina Fernandez de Kirchner i njen suprug Nestor Kirchner, također nekadašnji šef države.

Ekonomske reforme

Liberal na području ekonomije, a konzervativac u društvenim pitanjima, Macri je prešao u vodstvo nakon što se plasirao u drugi izborni krug.

U prvom krugu zauzeo je drugo mjesto, odmah iza Sciolija.

“Trudili smo se i željeli uvjeriti građane. Demokrata sam i poštujem volju naroda koji je izabrao alternativu”, zaključio je Scioli.

Izrazio je nadu da će ga [Macrija] “Bog prosvijetliti da nastavi graditi napredak koji je zemlja ostvarila” tokom mandata Cristine Kirchner, ljevičarsko-populističke predsjednice na odlasku.

Scioli je obećavao da će braniti plate i industriju u Argentini, dok je Macri predlagao ekonomske reforme, najavljujući liberalizaciju ekonomije i ublažavanje ograničenja dolarskih transakcija i uvoza.

Izvor: Al Jazeera i agencije