May: Britanija čvrsto predana Gibraltaru

Evropska unija je u petak ponudila Španiji pravo veta na buduće odnose Gibraltara s Unijom (Reuters)

Velika Britanija je “čvrsto” predana Gibraltaru i sarađivat će s tom britanskom teritorijom na jugu Španije kako bi se osigurao najbolji mogući ishod pregovora o Brexitu, izjavila je britanska premijerka Theresa May.

Evropska unija je u petak ponudila Španiji pravo veta na buduće odnose Gibraltara s Unijom, dajući Madridu velike ovlasti nad britanskom enklavom kada ona više ne bude unutrašnje pitanje EU-a.

Španija je 1713. predala Gibraltar Britaniji, ali već dugo traži da joj se vrati, prenosi Hina.

Stav Španije

Downing Street je saopćio da je May u razgovoru s glavnim ministrom Gibraltara Fabianom Picardom ponovila “čvrstu predanost” toj teritoriji, njegovim stanovnicima i ekonomiji.

“Premijerka je rekla da nikada neće pristati na dogovor koji bi uključivao predaju Gibraltara pod suverenitet neke druge države bez slobodno i demokratski izražene volje stanovnika, niti će ikada ući u proces pregovora o suverenitetu u kojima Gibraltar ne bi bio jedna od strana”, rekla je glasnogovornica.

Španski ministar vanjskih poslova Alfonso Datis nije želio govoriti o vetu oko Gibraltara, ali je stav EU-a o tom pitanju ocijenio pozitivnim.

“Kada Velika Britanija napusti EU, evropski partner je Španija i Evropska unija je u vezi Gibraltara stoga dužna uzeti u obzir španske stranu”, rekao je Dastis u razgovoru za list El Pais.

Izvor: Agencije