May od konzervativaca traži podršku: Povijest će nam suditi

Theresa May, Parlament, Velika Britanija
Theresa May je ponudila Jeremyu Corbynu da pokušaju dogovoriti plan koji bi prošao u Parlamentu (Reuters)

Britanska premijerka Theresa May u nedjelju je pozvala članove vlastite Konzervativne stranke da premoste “razlike koje nas dijele”, tri dana nakon što je pretrpjela još jedan ponižavajući poraz u Parlamentu oko Brexita.

U pismu koje je poslala na adrese 317 konzervativnih parlamentaraca, May je rekla kako je rezultat glasovanja u četvrtak bio “razočaravajući” te je naglasila da će “povijest suditi svima za uloge koje smo imali u procesu Brexita”, prenosi Hina.

Također je kazlaa da će se ovoga tjedna vratiti u Bruxelles, na razgovore s predsjednikom Europske komisije Jean-Claude Junckerom, te će idućih dana razgovarati sa svim čelnicima država Europske unije.

Velika Britanija će napustiti Uniju 29. ožujka, no parlamentarci nisu poduprijeli plan premijerke o uvjetima razlaza, a EU odbija naknadne pregovore.

Izostanak kompromisa iznevjerit će birače

Euroskeptični konzervativci nisu glasovali u četvrtak o njezinu planu da traži izmjene dijelova dogovora s EU-om u zadnji trenutak, osudivši tako manjinsku vladu na parlamentarni poraz.

Euroskeptici nisu bili sretni s prijedlogom u kojem, čini se, nije bilo mogućnosti za Brexit bez dogovora, tvrdeći da to slabi britansku pregovaračku moć.

Prema nedjeljnom pismu, čini se da May nije promijenila strategiju.

“Ne potcjenjujem koliko duboko ili koliko se iskreno kolege drže svojih stavova o ovom pitanju”, napisala je May.

“No, vjerujem da će izostanak kompromisa potrebnih za sporazum o razlazu kojim se ostvaruje referendumska odluka kao i za njegovu potvrdu u Parlamentu iznevjeriti ljude koji su nas izabrali da ih predstavljamo i risikira svijetlu budućnost koju zaslužuju”, zaključila je May.

Izvor: Agencije