May poručila da EU želi dogovor o Brexitu ove jeseni

Theresa May
Jedan je izvor naveo kako je Theresa May govorila optimistično u vezi pregovora o Brexitu (EPA)

Britanska premijerka Theresa May rekla je poslovnim ljudima da je došla sa summita Europske unije s osjećajem da europski vođe žele da se postigne dogovor o Brexitu ove jeseni, što je prije moguće, objavio je njezin ured.

“Priznala je da postoji nekoliko važnih pitanja koja su još uvijek neriješena, ali je kazala da je imala osjećaj da čelnici koji su sjedili oko stola na Europskom vijeću žele postići dogovor što je prije moguće ove jeseni”, naveo je njezin ured u priopćenju, prenosi Hina.

U konferencijskom pozivu ona je također govorila i o tzv. sjevernoirskom ‘backstopu’ čiji je cilj spriječiti podizanje tvrde granice na irskom otoku, dodaje se u priopćenju.

“Ako će biti nužno, to će biti samo privremeno rješenje.. most prema budućim odnosima”, rekla je May na telekonferenciji.

Izvor: Optimističan ton

Izvor agencije Reuters je kazao da je ona govorila optimistično u vezi pregovora o Brexitu. 

“Premijerka je govorila desetak minuta te je njezin ton bio vrlo optimističan”, rekao je za Reuters izvor.

London i Bruxelles nastoje što prije do kraja godine postići dogovor, a tvrtke su zabrinute kako bi bez dogovora moglo propasti sve od opskrbnog lanca i letova do transporta hrane i stoke.

May je razgovarala s blizu 120 poslovnih lidera kako bi ih informirala o napretku razgovora nakon sastanaka održanih u Bruxellesu ranije ovog tjedna.

“Rekla je kako vjeruje da su europski vođe posvećeni postizanju dogovora ove jeseni. Kazala je kako je njezin cilj završiti sve u studenom.”

Neki od njih su May rekli kako je vrlo malo vremena ostalo te su zabrinuti oko izvanrednih mjera koje bi mogle biti nepovratne, tvrdi izvor.

Europska unija spremna je Velikoj Britaniji produljiti prijelazni period nakon prosinca 2020., kako bi London i Bruxelles imali više vremena da ispregovaraju uvjete budućih odnosa nakon izlaska Velike Britanije iz EU-a, prenijele su agencije u četvrtak izjave predsjednika Europske komisije te Europskog vijeća sa summita u Bruxellesu. 

Produljenje prijelaznog perioda

“To produljenje prijelaznog perioda vjerojatno će se dogoditi, to je dobra ideja,” ocijenio je predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker, prenosi Hina.

Priznao je da “to nije najbolja ideja” (…) ali je ocijenio da će “dati prostor za pripremu budućih odnosa na najbolji mogući način”. 

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk uvjeren je da će lideri EU-a pozitivno odgovoriti na zahtjev za duljim prijelaznim razdobljem nakon Brexita.

“Čelnici EU-a u Bruxellesu nisu razgovarali o produljenju prijelaznog razdoblja od 21 mjesec”, rekao je Tusk novinarima, no podsjetio je da je britanska premijerka Theresa May isprva govorila o prijelaznom dvogodišnjem razdoblju.

May je ranije u četvrtak naznačila da je spremna na produljenje od nekoliko mjeseci. 

Izvor: Agencije