May pozvala na ‘dugoročni odgovor’ Zapada Rusiji

May je izjavila da su zemlje djelovale protiv Rusije i zbog toga što priznaju prijetnju koju ona predstavlja (EPA)

Britanska premijerka Theresa May pozvala je u utorak na “dugoročni odgovor” Zapada na sigurnosnu prijetnju iz Rusije, dok NATO slijedi svoje države članice protjerivanjem ruskih diplomata zbog trovanja bivšeg dvostrukog ruskog agenta u Velikoj Britaniji.

U najobimnijoj takvoj akciji protiv Moskve od vrhunaca Hladnog rata Sjedinjene Američke Države, Kanada, Australija i članice Evropske unije planiraju protjerati brojne ruske diplomate u akciji protiv Kremlja zbog napada nervnim agensom na bivšeg špijuna Sergeja Skripalja i njegovu kćerku Juliju, za koji optužuju Rusiju.

Moskva: ‘Provokativni gest Zapada’

Rusija, koja negira bilo kakvu povezanost s napadom na Skripalje 4. marta u Velikoj Britaniji, tvrdi da je akcija Zapada “provokativni gest” i da će odgovoriti na nju.

Koordinisana akcija među zapadnim saveznicima smatra se velikom diplomatskom pobjedom za May, čija se zemlja priprema da napusti EU.

Obraćajući se visokim članovima svoje vlade u Londonu, May je izjavila da su zemlje djelovale protiv Rusije ne samo iz solidarnosti nego zbog toga što priznaju prijetnju koju Rusija predstavlja, prenosi Reuters.

Izvor: Agencije