May: Pregovori o Brexitu napreduju, ima još otvorenih pitanja

Theresa May je rekla kako se dvije strane približavaju sporazumu o razdruživanju (AP)

Britanska premijerka Theresa May izjavila je u petak kako pregovori o Brexitu napreduju, ali kako ima još nekih otvorenih pitanja u sporazumu o raskidu veza s Evropskom unijom i granici s članicom Unije Irskom, prenose agencije.

Nakon sastanka s predsjednikom Evropskog vijeća Donaldom Tuskom u Briselu, Theresa May je razgovore ocijenila pozitivnim i rekla kako se dvije strane približavaju sporazumu o razdruživanju kako bi se razgovori mogli fokusirati na buduće trgovinske odnose.

No, ubrzo nakon toga, Tusk je ponovio kako Velika Britanija ima rok od deset dana da iznese svoje stavove o svim ključnim pitanjima iz sporazuma, što je na Twitteru opisao kao “moguć, ali izazovan zadatak”.

“Postoje još neka pitanja iz različitih područja o kojima pregovaramo”, izjavila je Theresa May novinarima.

Pitanje granice sa Irskom

O jednom od najvećih problema, koliko Velika Britanija mora platiti dok napušta EU, Theresa May je rekla kako su dvije strane postigle napredak, ali je odbila govoriti o konkretnim iznosima koji bi mogli odblokirati pregovore.

“Rekla sam da ćemo ispuniti svoje obaveze i to je ono o čemu smo razgovarali”, istaknula je britanska premijerka.

Govoreći o granici između Velike Britanije i Irske, Theresa May je kazala kako s irskom Vladom razgovara “o mogućim rješenjima”.

“Želimo istu stvar, da sloboda kretanja ljudi i roba ostane onakva kakva je danas”, rekla je Theresa May.

Izvor: Agencije