May protiv EU-a: Ustav Poljske je unutrašnja stvar

British PM Theresa May visits Poland
Brisel tvrdi da kontroverzne reforme u pravosuđu predstavljaju prijetnju demokratiji (Reuters)

Britanska premijerka Theresa May dala je Poljskoj podršku rekavši da je “njihov ustav njihova stvar”, što je suprotan ton od onog Evropske unije.

Evropska komisija predložila je u srijedu Vijeću EU-a pokretanje postupka predviđenog članom 7 Sporazuma o Evropskoj uniji protiv Poljske, koji u konačnici može dovesti do suspenzije prava glasa.

Pokretanje postupka predviđenog članom 7 nikad nije korišteno, a Komisija se odlučila na to nakon što poljske vlasti nisu odustale od kontroverznih reformi u pravosuđu, za koje Brisel tvrdi da predstavljaju prijetnju demokratiji. 

Upitana o tom potezu, May je kazala: “Ta ustavna pitanja trebaju prije svega biti pitanje pojedine zemlje koje se to tiče.”

May je razgovarala s poljskim premijerom Mateuszom Morawieckim u Varšavi, te pozdravila najavu da će premijer razgovarati s Evropskom komisijom. “Nadam se da će to dovesti do zadovoljavajućeg rješenja”, rekla je.

Podrška Mađarske

Poljska smatra da su reforme u zemlji neophodne, a podršku joj daje Mađarska, koja je jasno rekla da će uložiti veto na eventualne sankcije EU-a koje bi Poljskoj suspendovale pravo glasa.

Dok se Komisija protivi nastojanjima čelnika poljske vladajuće stranke Pravo i pravda Jarosława Kaczyńskog da uvede kontrolu nad imenovanjem sudija, May je željela Poljskoj pokazati da joj je saveznik u pregovorima o Brexitu i vojni partner protiv Rusije.

Morawiecki je rekao da se nada da će Francuska i Njemačka naći najbolje rješenje s Britanijom u vezi s izlaskom iz EU-a.

“Duboko se nadam i uvjeren sam da naši francuski i njemački partneri žele pronaći najbolje rješenje u ovoj novoj, ne baš lakoj situaciji u kojoj se nalazimo vezano za Brexit”, naglasio je poljski ministar.

Izvor: Agencije