May razgovarala sa Merkel i Hollandom

Britanski zastupnici podržali su rokove koje im je predstavila premijerka May (AP)

Nova britanska premijerka Theresa May je neposredno nakon stupanja na dužnost razgovarala sa ključnim liderima EU, njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i francuskim predsednikom Francois Hollandom, kojima je rekla da će njenoj vladi biti potrebno vremena prije nego što počne pregovore o izlasku Britanije iz EU.

May je imala telefonske razgovore sa Merkel i Hollandom, kao i irskim premijerom, prenosi Reuters.

“U svim razgovorima, premijerka je naglasila svoju posvećenost sprovođenju volje britanskog naroda da napusti EU”, navela je portparolka Therese May.

“Premijerka je objasnila da će nam biti potrebno neko vrijeme da se pripremimo za te pregovore i govorila je o svojoj nadi da bi oni mogli biti sprovedeni u konstruktivnom i pozitivnom duhu”, dodala je portparolka, prenosi Reuters.

Francuski predsjednik Francois Holland čestitao je u razgovoru novoj britanskoj premijerki i pozvao je da brzo počne pregovore o “razvodu” sa EU, saopšteno je iz Jelisejske palače.

Holland je “ponovio svoju želju da pregovori o odlasku Britanije iz EU budu sprovedeni što je prije moguće”, saopšteno je iz Hollandovog kabineta nakon što su dvoje lidera razgovarali telefonom, prenosi AFP.

Razgovori o razvodu sa EU

Holland i May su takođe izrazili obostranu posvećenost daljem razvoju prijateljskih veza dvije zemlje, navodi se u saopštenju.

Jedna od prvih odluka premijerke May biće kada planira da aktivira član 50, formalnu proceduru za izlazak iz EU, navodi AFP.

Nešto ranije, predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker uputio je May pismo, pozvavši novu britansku premijerku da se brzo angažuje oko “razgovora o razvodu” sa EU.

Predsjednik Evropskog parlamenta Martin Schulz također je čestitavši May dodatno pojačao pritisak, navodi AFP.

“Pošto je pitanje vodstva riješeno, sada očekujem da ćemo brzo raditi na tome da dođemo do sigurnosti”, naveo je Schulz.

Prvi sastanak May sa ključnim liderima EU mogao bi biti na samitu G20 u Kini koji će biti održan 4. septembra, ali njen prvi susret sa liderima svih ostalih 27 članica EU biće na sljedećem sastanku Evropskog savjeta od 20. do 21. oktobra.

Izvor: Agencije