May: Scenarij za slučaj neuspjeha pregovora o Brexitu

May navela kako neće opozvati aktivaciju članka 50. Lisabonskog ugovora (EPA)

Britanska premijerka Theresa May izjavila je da se njena vlada priprema i za mogućnost da propadnu pregovori s EU-om o izlasku Velike Britanije iz Unije.

Odgovornost vlade je da se pripremi za svaku mogućnost, rekla je May pred parlamentom.

No, ponovila je da s EU-om želi postići dogovor o Brexitu i to u roku od dvije godine.

“Pregovaramo o sporazumu. Mislim da ga nećemo imati prije dogovorenog roka (od dvije godine)”, kazala je ona.

Dodala je kako neće opozvati aktivaciju članka 50. Lisabonskog ugovora kojim su pokrenuti dvogodišnji pregovori s Bruxellesom.

“Vlada je jasno dala do znanja da to nema namjeru učiniti i da će ispuniti volju britanskog naroda”, naglasila je.

Navela da je moguće da Evropski sud pravde i dalje odlučuje o trgovinskim sporovima tokom tranzicijskog perioda nakon izlaska Britanije iz Unije u martu 2019. godine. 

Poslovni svijet zabrinut sporošću pregovora

Nadležnost tog evropskog suda važno je pitanje za neke zagovornike Brexita u Konzervativnoj stranci premijerke May.  Navodeći da je suverenitet jedna od koristi Brexita oni tvrde da bi nakon izlaska prvenstvo trebali imati britanski sudovi.

May se sastala i s čelnicima velikih kompanija koje je uvjeravala da će se dogovor postići u naredne dvije godine.

Ona je razgovarala i s vodećim ljudima GlaxoSmithKlinea, Vodafonea i HSBC-a o tome kako oni vide situaciju nakon što Britanije izađe iz Unije.

Poslovni svijet zabrinut je sporošću pregovora i strahuju da bi London mogao napustiti Uniju bez dogovorenog trgovinskog sporazuma.

“Po njenom mišljenju, tranzicijski sporazum je neupitan, dvije godine su dovoljne…To će se dogoditi”, rekao je izvor blizak premijerki.

Vođa opozicije Jeremy Corbin je tokom zasjedanja parlamenta upozorio na nesuglasice  u srcu britanske vlade.

“Imamo kabinet u kojem jedni drugima skaču za vrat”, rekao je predsjednik Laburističke stranke premijerki, referirajući se na medijske napise o podjelama u kabinetu i oslabljenom autoritetu May.

“Jedna polovina želi otpustiti ministra vanjskih poslova, a druga premijerku”, dodao je Corbyn komentirajući pozive da May otpusti ili Borisa Johnsona ili Philipa Hammonda koji se razlikuju oko toga kako provesti Brexit.

Izvor: Agencije