May traži pragmatično rješenje za Brexit

May je rekla da će tražiti rješenje za koje su Britanci glasali, ali i voditi računa da nema tvrde granice između Sjeverne Irske i Republike Irske (EPA)

Britanska premijerka Theresa May rekla je u nedjelju kako će, kada se vrati u Bruxelles na pregovore, tražiti “pragmatično” rješenje za dogovor o brexitu na koji bi pristali i Europska unija i britanski parlamentarci.

U članku za Sunday Telegraph May je kazala da se laburistički vođa Jeremy Corbyn suglasio s njenim prijedlogom da rješenje problema irske granice, kako je dogovoreno u Sporazumu o izlasku iz Unije, treba mijenjati.

May je napomenula kako osluškuje savjete od cijele političke scene u Britaniji, preko sindikata do gospodarstvenika, u njenom traganju za ostvarivim kompromisom glede brexita.

“Kada se vratim u Bruxelles borit ću se za Britaniju i Sjevernu Irsku, biti ću naoružana novim mandatom, novim idejama i obnovljenom odlučnošću za pragmatičnim rješenjem, koje će Britancima dati onakav brexit za kakav su glasali, dok ću istovremeno voditi računa da nema tvrde granice između Sjeverne Irske i Republike Irske”, rekla je May.

EU odbija nove pregovore

“To mi je parlament u utorak navečer rekao da napravim”, dodala je May.

Parlament je u utorak glasao uskom većinom i podržao Mayin plan da ponovno pregovara o takozvanom “backstopu”, dijelu Sporazuma o izlasku koji garantira otvorenu irsku granicu nakon brexita.

Europska unija ovu je ideju već odbila.

Nekoliko minuta nakon glasovanja, predsjednik europskog vijeća Donald Tusk objavio je priopćenje u kojem je inzistirao da je sporazum o izlasku Britanija iz Unije, koji sadrži i “backstop”, “i dalje najbolji i jedini način osiguravanja zakonitog izlaska Velike Britanije iz Europske unije”.

Premijerka će 13. veljače izvijestiti britanski parlament o tijeku pregovora s EU-om.

Izvor: Agencije