Mayweathera posljednji pobijedio bugarski bokser

Pred meč stoljeća, kako nazivaju večerašnju borbu između Floyda Mayweather i Mannya Pacquiaoa, Al Jazeerin reporter Zoran Kosanović razgovarao je sa bivšim bugarskim bokserom, Serafimom Todorovim koji je prije 19 godina pobijedio Mayweathera.

Olimpijski vicešampion iz Atlante, koji je posljednji pobijedio američkog boksera, kaže da dobro poznaje kako boksuju i on i njegov protivnik.

Zato tvrdi, Mayweatheru neće biti lako.

“Meč će biti jako neizvjestan. Jednostavno, gledao sam Pacquiaoa i vrlo je ozbiljan protivnik. Znam Floydov stil borbe i kada posmatram kretanje Pacquiaoa koji je odličan tehničar, stalno napada i upućuje puno udaraca, Floydu će biti jako teško. Takav protivnik njemu neće odgovarati. Riječ je o raznovrsnom, jako kvalitetnom borcu“, kazao je Todorov.

Mladi Mayweather

Mayweathera u ringu poznaje i trener Todorova Georgi Stoimenov i sjeća se meča od prije gotovo 20 godina.

“Mayweather je bio dijete kada je boksovao sa Serafimom i nakon te borbe je ostao toliko godina u profesionalnom boksu. On prije toga nije toliko treniran i nije imao iskustvo. Tada je bio vrlo mlad, mnogo mlađi od Serafima. Da je tada bio tih godina, do sada bi ga odavno zaboravili kao boksera”, istakao je Stoimenov.

Posljednji protivnik Mayweathera kome je sudija nakon meča podigao ruku kaže da ima svog favorita.

“Bilo bi lijepo da Floyd pobijedi, ali imat će mnogo poteškoća da dođe do pobjede u ringu. To je moj komentar”, rekao je Todorov.

Reklama za Todorova

On ne krije zašto priželjkuje pobijedu Mayweathera.

“Ipak želim da Floyd pobijedi, da bih sačuvao reklamu da sam jedini koji ga je pobijedio. Zato želim da Floyd pobijedi – da bi rekli kako je samo Serafim Todorov iz tamo neke Bugarske pobijedio Floyda. To će biti dobra reklama za mene”, zaključio je bivši bugarski bokser.

Ali od stare slave i reklame teško je živjeti.

Todorov je odbio milionsku ponudu da prijeđe u profesionalce u Atlanti 1996. godine. Sada živi od penzije od oko 500 eura na periferiji grada Pazardžika u Bugarskoj.

Izvor: Al Jazeera