Mayweatheru WBO oduzeo titulu prvaka svijeta

Mayweather (lijevo), koji je zaradio 200 miliona dolara od ove borbe, ima dvije sedmice da se žali na odluku WBO-a (Arhiva)

Američkom bokseru Floydu Mayweatheru mlađem oduzet je naslov svjetskog prvaka u velter kategoriji, koji je osvojio pobjedom nad Filipincem Mannyjem Pacquiaom ove godine, jer nije ispoštovao pravila, saopćila je Svjetska bokserska asocijacija (WBO) po čijoj je verziji pojas i osvojio.

Mayweather, koji je u maju savladao Pacquiaa i popravio svoj profesionalni bilans na 48 pobjeda u isto toliko borbi, propustio je rok u kojem je trebao platiti 200.000 američkih dolara nadoknade za priznavanje borbe i osloboditi titulu u polusrednjoj kategoriji koja je bila također u vlasništvu Amerikanca, navodi se u saopćenju WBO-a.

Svjetska bokserska organizacija navodi kako je protiv pravila da bokseri drže svjetske titule u više kategorija i da je Mayweather morao jasno kazati koju želi zadržati titulu.

Upražnjen naslov

Američki borac, koji je dobio više bodova od Filipinca kod sve trojice bodovnih sudija i tako dobio jednu od najvećih novčanih nagrada svih vremena, imao je vremena da do petka javi WBO-u koji naslov će zadržati.

„Komitet prvenstva Svjetske bokserske organizacije nije imao nikakvo drugo rješenje već da prestane priznavati g. Floyda Mayweathera mlađeg kao WBO-vog prvaka svijeta u velter kategoriji i taj naslov ostavi upražnjenim jer se on nije držao naših pravila o takmičenjima“, navodi se u saopćenju.

Mayweather, koji je zaradio 200 miliona dolara od ove borbe, a koja je imala rekordan prihod od gledanja na TV-u u Sjedinjenim Američkim Državama (400 miliona dolara), ima dvije sedmice da se žali na odluku WBO-a.

Izvor: Agencije