Oglasi

McAllister: Put Srbije u EU ovisi o odnosima s Kosovom

Izvjestilac Evropskog parlamenta za Srbiju kaže kako Evropska unija forsirati ni Beograd, ni Prištinu da preuzmu inicijativu.
David McAlister: Normalizacija odnosa bi trebala ići u korist državljana Srbije i KosovaEPA

Izvjestilac Evropskog parlamenta za Srbiju David McAllister kazao je kako pregovori o pristupanju Srbije Evropskoj uniji zahtijevaju stalno kretanje ka boljim odnosima s Kosovom i kako bi taj proces trebao postepeno voditi ka normalizaciji odnosa između dvije strane, s tim da obje mogu ostvarivati svoja prava i ispunjavati svoje odgovornosti.

"Normalizacija odnosa bi trebala ići u korist državljana Srbije i Kosova i od suštinskog je značaja za očuvanje mira i stabilnosti u regiji“, rekao je on za beogradski Kurir, pozdravivši inicijativu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića za pokretanje domaćeg dijaloga o ovom pitanju.

Izvjestilac EP-a za Srbiju napominje kako EU neće forsirati ni Beograd, ni Prištinu da preuzmu inicijativu i ističe da "održiva normalizacija odnosa neće nikad biti postignuta silom, već samo saglasnošću obje strane".

Pitanje poglavlja

Kad je riječ o otvaranju novih poglavlja u pristupnim pregovorima Srbije, McAllister izražava uvjerenje kako bi, uz svu energiju usmjerenu na usvajanje i provođenje reformi, dodatna poglavlja mogla biti otvorena ove godine.

Pri tom napominje da su zemlje članice jasno stavile do znanja kako je neophodan održivi napredak u osnovama, posebno u poglavljima 23 i 24.

Na pitanje da li će Srbija ulaskom u EU morati promijeniti odnos prema Moskvi, odgovara kako bi, u skladu s poglavljem 31, Srbija progresivno trebala uskladiti svoju vanjsku politiku i sigurnost s onima koje ima EU.

Upitan kako ocjenjuje aktivnosti opozicije u Srbiji i da li ima za njih neki savjet, McAllister kaže da ne vjeruje kako je liderima opozicionih partija njegov savjet potreban, zaključujući da je jaka opozicija od suštinskog značaja za svaku demokratiju.

Izvor: Agencije