McAllister: Uključiti zemlje zapadnog Balkana u proces odlučivanja EU-a

McAllister je ukazao da je riječ o evropskim državama koje su okružene članicama EU-a (EPA)

Izvjestilac Evropskog parlamenta za Srbiju David McAllister upozorava da se države zapadnog Balkana trebaju što prije spremiti za članstvo u EU-u jer bi u suprotnom mogli potpasti pod utjecaj drugih i traži da se zemlje regije već sada uključe u proces odlučivanja u Uniji.

McAllister je u intervjuu njemačkom listu Welt istakao da svih šest zemalja zapadnog Balkana može pristupiti EU-u ako u potpunosti ispune zahtjevne pravne, ekonomske i političke uvjete.

“Uniji je u interesu da ima dobre odnose sa zemljama zapadnog Balkana. Ili ćemo izvoziti stabilnost na Zapadni Balkan ili će nestabilnost regije ugroziti ostatak našeg kontinenta”, rekao je on.

McAllister je ukazao da je riječ o evropskim državama koje su okružene članicama EU-a.

“Te zemlje imaju dugoročnu evropsku perspektivu. Nova strategija Evropske komisije treba ohrabriti te zemlje da nastave dosljedno ići u pravcu EU-a i provode potrebne reforme”, objasnio je on.

Središte geostrateških interesa

Naveo je da su pojedine zemlje regije još daleko od mogućeg pristupa EU-u i dodao da to nije razlog da se Unija povuče s Balkana jer, ako to učini, onda će doći drugi i zauzeti njeno mjesto, a djelomično su već prisutni.

“Balkan je dospio u središte geostrateških interesa. Posmatramo već godinama rastuće aktivnosti Turske, Rusije, Kine i zaljevskih zemalja. Interesi su veoma različiti, ali na kraju je uvijek riječ o proširenju sfere utjecaja”, naglasio je njemački političar.

Ukazao je da je Rusija već izgradila svoje medijsko prisustvo u pojedinim zemljama regije i pokušava kroz kampanju dezinformacija ciljano preuzeti utjecaj, što daje povod za zabrinutost.

Na pitanje postoji li rizik od aneksije određenih teritorija na Balkanu McAllister je odgovorio da nije riječ o aneksijama nego da se moraju obazrivo pratiti rastuće aktivnosti.

Na konstataciju da Moskva traži saveznike na Balkanu i isporučuje borbene avione Srbiji McAllister je podsjetio da Beograd ima tradicionalne tijesne veze s Moskvom.

“Istovremeno Srbija učestvuje i u NATO-ovim vježbama, učestvuje i u civilnim i vojnim operacijama EU-a. Tako sam vidio srbijanske sanitetske oficire u Maliju, gdje su u misiji zajedno s njemačkim vojnicima”, rekao je on.

Politički signal ohrabrenja

Na pitanje jesu li dopustive isporuke oružja iz Rusije kandidatu za članstvo u EU-u McAllister je objasnio da se zemlja koja namjerava pristupiti Uniji mora postepeno približiti zajedničkoj vanjskoj i sigurnosnoj politici.

“To važi i za Srbiju. Na kraju, članice EU-a jednoglasno odlučuju ispunjava li kandidat preduvjete u određenim političkim oblastima”, naglasio je on.

McAllister je u vezi sa strategijom Evropske komisije rekao da se može raspravljati je li bilo korisno govoriti o datumu pristupa, ali istovremeno ukazuje da je 2025. indikativni datum, koji se odnosi na najbolji mogući scenarij.

“To je politički signal ohrabrenja. Pristupanje EU-u zavisi prije svega od toga ispunjava li neka zemlja zahtjevne političke, pravne i ekonomske preduvjete. Odlučujuća je supstanca, ne postoji nikakav automatizam”, istakao je on.

Isto tako je ukazao da je još dug put do članstva u EU-u.

“Međutim, već bi se sada trebali uzeti u obzir interesi zemalja zapadnog Balkana u procesu odlučivanja EU-a. To važi, naprimjer, i u vezi s izgradnjom zajedničkog tržišta, saobraćajne infrastrukture i energetske mreže. Riječ je o tome da se regija veže za EU. Kad ljudi budu osjetili da se napreduje korak po korak, povećava se spremnost za reforme”, uvjeren je McAllister.

Izvor: Agencije