McCain: Američko liderstvo neophodno je na Balkanu

McCain: 'U istočnoj Evropi postoji trend konsolidacije vlasti u rukama pojedinačnih lidera' (Arhiva)

“Aktualni premijer i novoizabrani predsjednik Srbije Aleksandar Vučić mora pažljivo balansirati između Rusije i Zapada”, izjavio je predsjedavajući senatskog Odbora za oružane snage SAD-a, senator iz Arizone John McCain.

On je za Glas Amerike rekao da svi znaju da su odnosi Srbije i Rusije stari više vijekova i da, istovremeno, Srbija učestvuje u vježbama za obuku sa Sjedinjenim Američkim Državama.

“Predsjednik Vučić jasno je stavio do znanja da se Srbija neće pridružiti NATO-u, ali da će sarađivati i da sarađuje, naročito kad je riječ o borbi protiv terorizma”, kazao je McCain.

Naveo je da Vučić želi dobre odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama i evropskom zajednicom, ali istovremeno razumije da postoje dugi odnosi s Rusijom i smatra da će njegove poteze do određenog stepena diktirati američki i evropski angažman u zemlji.

Vlast u rukama pojedinačnih lidera

On je naveo da Washington ne može biti sretan zbog toga što je Srbija nedavno sklopila sporazum o nabavci oružja iz Rusije i što će dobiti ruske avione, tenkove i drugu opremu, ali bi Vučić rekao da je jedino od njih mogao to kupiti.

“Možda je to tačno ili nije, ali bi to on rekao. Možda nisam u pravu, ali vjerujem da novoizabrani predsjednik Vučić pokušava pažljivo balansirati između Rusije i Evrope”, istakao je predsjedavajući senatskog Odbora za oružane snage.

Naveo je da Vučić zna da su njegovi građani ovih dana više proevropski nego proruski orijentirani, a istovremeno, kako je rekao, Srbija ima viševjekovne odnose s Rusijom.

“Ne mislim da se želi previše približiti Rusiji zato što smatram da je većina njegove populacije više prozapadno i proevropski orijentirana nego proruski”, rekao je McCain.

Dodao je da je njegov razgovor s Vučićem bio produktivan.

“Da smo obraćali pažnju na njega, Srbiju, mogli smo imati veću saradnju, više zajedničkih obuka, vježbi, veza koje bi bile dragocjene ne samo za zapadne interese već i za region”, naveo je on.

Na pitanje jesu li pojedini u Srbiji zabrinuti zbog koncentracije vlasti nakon Vučićeve pobjede na izborima i brine li ga to McCain je rekao da u istočnoj Evropi – Mađarskoj, donekle u Poljskoj, Bugarskoj – postoji trend konsolidacije vlasti u rukama pojedinačnih lidera.

Tenzije između Hrvatske i Srbije

“Postoji rizik od toga u Srbiji. Mislim da predsjednik Vučić, zbog većine s kojom je pobijedio na izborima, vjeruje da ima snažan mandat. Mi moramo uraditi što god možemo da osiguramo da on kao predsjednik jedne demokratije poštuje to kako demokratija u suštini funkcionira”, kazao je on.

Što se tiče dijaloga Srbije i Kosova, prema njegovom mišljenju, dijalog bi trebalo nastaviti, a ohrabruje ga to što su obje strane barem prijemčive za tu ideju.

Istakao je da je njegov opći utisak da je došlo do ogromnog napretka na Balkanu od konflikta 90-ih, ali da postoje znatne tenzije i nestabilnost, koji rastu umjesto da se smanjuju.

On je naveo da nije sasvim jasno u kojem smjeru Srbija ide, naročito u svjetlu izbora predsjednika Vučića.

Očigledno je, naveo je, da postoji tenzija između Hrvatske i Srbije.

“Postoje značajne tenzije, neke desecima godina stare, neke nove u regionu, koje iziskuju našu pažnju, a mene brine što su nam pažnju odvratile Rusija, Ukrajina, Bliski istok, Kina, tako da nismo obraćali pažnju na region niti su Evropljani obraćali dovoljno pažnje na Balkan”, rekao je McCain.

Poručio je da je veoma jasno da Rusi pokušavaju proširiti štetan utjecaj na Balkanu.

“Pokušaj puča u Crnoj Gori očigledan je primjer toga. To je bio pokušaj da se zbaci izabrana vlada jedne zemlje. Zatim pojačani utjecaj, ili pokušaji pojačanog utjecaja, na Srbiju dobar su primjer. Tu su lažne vijesti i hakiranje koje se stalno odvija, Sputnjik, Russia Today…”, rekao je McCain.

Nema interesa za raspad Makedonije

Naveo je da također postoje tenzije, posebno između Srbije i Kosova, tako da vjeruje da je to, iskreno rečeno, rezultat izostanka američkog i evropskog liderstva.

“Učestvovali smo u konfliktu tamo, došlo je do velikog gubitka života, a posljednjih smo godina, izgleda, napustili region i to je još jedan primjer gdje je američko liderstvo apsolutno neophodno”, rekao je McCain.

Dodao je da SAD treba biti više angažiran na Balkanu, da bi trebao potvrditi svoju podršku, uključiti Balkan u neke od zajedničkih vojnih operacija, posebno one države koje su članice NATO-a.

“Njima, takođe, trebamo iskazati zahvalnost za pomoć u Afganistanu i širom svijeta. Dakle, potrebno je daleko više angažiranja, zagovaranja, posredovanja, naprimjer, u veoma dinamičnoj, eksplozivnoj situaciji u Makedoniji”, rekao je McCain i dodao da nikome nije u interesu da dođe do raspada Makedonije.

Izvor: Agencije