McCain: NATO-u potrebni novi članovi

McCain tvrdi da NATO mora poručiti zemljama koje priželjkuju članstvo da im je put otvoren ukoliko ispune uvjete (AP)

U američkom Kongresu je održana konferencija pod nazivom „NATO savez u novoj eri“, gdje se razgovaralo o predstojećem samitu alijanse u Chicagu, a bilo je i govora o proširenju Sjeverno-atlanske organizacije.

Kako je izvijestio dopisnik Al Jazeere iz Washingtona Ivica Puljić, na majskom samitu NATO-a neće biti novih proširenja, ali hoće biti razgovora o tome.

U njima će sudjelovati i predstavnici Makedonije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Otvoren put

“Čuli smo da ovo neće biti Samit o proširenju i to je za žaljenje“, kazao je republikanski senator John McCain. „Jako je važno da naše saveznike uvjerimo da održavamo politiku otvorenih vrata za one zemlje koje priželjkuju članstvo u NATO-u i radimo naporno na kriterijumima za članstvo“, rekao je on.

„Ovo se najprije odnosi na Crnu Goru, koja je napravila ogroman progres. Makedoniji nije trebalo biti blikorano članstvo  2008. godine, jer mora se održati  pozitivan proces i nastaviti sa sadašnjim i budućim reformama“.

McCain je dodao da bi i Bosni i Hercegovini bila otvorena vrata za članstvo kad bi ova država „ istinski mogla uspostaviti jedinstvenu državu i vlast“.

„Onda je tu, naravno, i Gruzija koja ima pravo na sopstvenu sigurnu i demokratsku budućnost, kao i svaka druga zemlja u Evropi. Svim ovim zemljama, kao i svakoj drugoj zemlji u Evropi koja želi postati članicom NATO-a i koja može ispuniti kriterije, moramo jasno staviti do znanja da im je put ka članstvu otvoren”, kazao je on.

I bivša američka državna tajnica Madeleine Albright kaže da podržava dalje širenje NATO saveza, ali da svi oni koji žele ući u alijansu moraju biti svjesni da će imati brojne obaveze, pa i finansijske.

“Mislim da trebamo držati vrata otvorena. To je temeljni dio NATO-a. Postoje brojni razlozi zbog kojih će se na konferenciji u Chicagu  posvetiti pažnja onima koji se žele pridružiti. Ukoliko NATO želi opstati, mora imati članice koje su voljne doprinijeti jednako koliko i trenutne članice”, kazala je Albright. “Postoji i politička dimenzija pristupanja NATO-u. Zemlje moraju imati demokratsku vladu, civilnu kontrolu nad vojskom i moraju poštovati brojne druge principe”.

Izvor: Al Jazeera