McCain: Trumpov susret s Putinom je tragična greška

Trump ne vidi razloga da vjeruje u navodno rusko miješanje u američke izbore (EPA)

Američki republikanski senator John McCain ocijenio je sastanak predsjednika Donalda Trumpa s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Helsinkiju “tragičnom pogreškom i novim udarcem za Sjedinjene Države”, optuživši američkog čelnika da nije branio svoju zemlju.

“Ne samo da je predsjednik Trump propustio govoriti istinu o protivniku nego naš predsjednik, govoreći u ime SAD-a svijetu, nije uspio obraniti ono što jesmo – republika slobodnih ljudi posvećenih slobodi kod kuće i u inozemstvu “, ustvrdio je McCain, prenosi Reuters. 

“Jasno je da je summit u Helsinkiju bio tragična pogreška”, dodao je.

Trump je nakon sastanka s Putinom poručio kako ne vidi razloga za vjerovati da se Rusija uplela u američke izbore 2016. godine te da je to Putin “krajnje energično i snažno negirao”.

Senatori drugačije od Trumpa vide susret

I vodeći senatori demokrata, ali i republikanaca kritizirali su Trumpove izjave nakon razgovora s Putinom.

Senator Lindsey Graham, jedan od vodećih republikanaca, ocijenio je kako je Trumpov nastup na konferenciji za tisak u Helsinkiju poslao Moskvi poruku o “slabosti” SAD-a.

“Naši odnosi nikada nisu bili gori nego sada. Ipak to se danas promijenilo”, rekao je Trump na konferenciji za novinare.

S Putinom je razgovarao o navodnom miješanju u američke izbore, ali je, prema njegovim riječima, američka istraga bila “katastrofa” za SAD, prenosi Reuters.

“Lako sam pobijedio Hillary Clinton”, rekao je Trump i dodao da nije bilo dosluha.

‘Loš dan za SAD’

Trump je najprije više od dva sata razgovarao izravno s Putinom u nazočnosti samo prevoditelja, a kasnije su se razgovorima pridružila njihova izaslanstva.

“Propuštena prilka za predsjednika Trumpa da odlučno pozove Rusiju na odgovornost za miješanje u izbore 2016. godine i uputi snažnu poruku glede budućih izbora. Taj odgovor predsjednika Trumpa Rusija će vidjeti kao znak slabosti i stvoriti mnogo više problema nego ih riješiti”, napisao je Graham na Twitteru.

Napisao je i kako je susret Trumpa i Putina “loš dan za SAD”, te da pogreške “mogu i moraju” biti ispravljene.

Trumpove riječi ocijenili ‘sramotnim’

Republikanski senator Jeff Flake na Twitteru je Trumpove riječi ocijenio “sramotnim”.

“Nikada nisam mislio da ću doživjeti dan u kojem će američki predsjednik stajati na podiju s ruskim predsjednikom i za rusku agresiju okriviti Sjedinjene Američke Države. To je sramotno”, napisao je Flake.

Vođa demokrata u senatu Chuck Schumer napisao je na Twitteru da su Trumpovi postupci “osnažili naše protivnike i oslabili našu obranu i obranu naših saveznika”.

“Nepromišljeno, opasno i  slabo je da se predsjednik Sjedinjenih Država svrsta uz predsjednika Putina protiv američkog zakona, američkih dužnosnika obrane i američkih obavještajnih agencija. Predsjednik se stavlja ispred naše zemlje”, napisao je Schuman.

Izvor: Agencije