MDC osporio Mugabeovu pobjedu

Pravni zastupnici MDC-a izjavili su da imaju snažne dokaze o izbornim nepravilnostima (EPA)

Pokret za demokratske promjene (MDC) Zimbabvea pravno je osporio pobjedu Roberta Mugabea na prošlosedmičnim predsjedničkim izborima.

MDC u peticiji navodi 15 prekršaja u izbornom procesu, uključujući podmićivanje, zloupotrebu “asistiranog glasanja” i manipulaciju glasačkim tijelom.

Mugabe (89) je dobio je 61 posto glasova na predsjedničkim izborima, a njegova stranka ZANU-PF osvojila je parlamentarnu većinu sa više od dvije trećine osvojnih mjesta, 160 mjesta naspram 49 koliko je osvojio MDC.

MDC će također podnijeti žalbu na rezultate parlamentarnih izbora.

Odvraćanje glasača

Pravni zastupnici MDC-a, koji su podnijeli žalbu Vrhovnom sudu, izjavili su za BBC kako imaju “snažne dokaze o izbornim nepravilnostima”. 

Oni tvrde da šokantno veliki broj ljudi nije bio u stanju da glasa na izborima, i da je hrana dijeljena Mugabeovim pristalicama, što je protivno izbornim pravilima.

Pravno osporavanje izbornih rezultata uslijedilo je nakon što je Izborna komisija saopćila da je skoro 305.000 glasača bilo odvraćeno od glasačkih mjesta na dan izbora.

Sedmicu dana nakon izbora, Mugabe je odbacio kritike izbora i obrušio se na zapadne zemlje zbog njihovih kritika izbora.

Ustavni sud Zimbabvea ima rok do 14 dana da odgovori na pravno osporavanje izbornih rezultata.

Izvor: Agencije