Medicinske sestre u Hrvatskoj idu u štrajk

Ankica Prašnjak uputila je i oštre kritike na račun ministra zdravlja Rajka Ostojića (Željko Lukuni? / Pixsell)

U velikom štrajku bolničkih liječnika i sestara, najavljenom za 12 dana, sudjelovat će između 60 i 70 posto medicinskih sestara i tehničara svih zdravstvenih ustanova koje se financiraju sredstvima Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO), osim hitne medicine i primarne zdravstvene zaštite.

Štrajk počinje u srijedu, 18. rujna, i trajat će do ispunjenja zahtjeva, potvrdilo je Glavno vijeće Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara – medicinskih tehničara uz najavu kako će za vrijeme štrajka biti smanjen broj usluga i radit će se kao nedjeljom.

Sindikati liječnika i sestara najavili su štrajk nakon što je propao postupak mirenja s Vladom, 26. kolovoza.

Traže potpisivanje novog kolektivnog ugovora, u kojem bi se uvažili njihovi zahtjevi da se svaki redovan rad duži od 40 sati tjedno plati 50 posto više, kao prekovremeni rad.

Članovi sestrinskog sindikata upozoravaju da je riječ o tisućama neplaćenih prekovremenih sati u sestrinstvu, da se njihova profesija godinama sustavno zanemaruje, ne vrednuju im se svi poslovi koje obavljaju, a u sustavu vlada kroničan nedostatak sestara i tehničara.

Kritike ministru

„Jedna sestra radi za pet sestara“, istaknula je predsjednica Glavnog vijeća sindikata Ankica Prašnjak, koja je oštro kritizirala medijske napise u kojima se uspoređuju plaće policajaca i sestara.

„Ne želimo da nas se u medijima predstavlja kao nekoga tko traži kruha iznad pogače. Imamo po stotine prekovremenih sati“, poručila je Prašnjak te istaknula da je ta usporedba s policijom ispod svake razine svih koji su odgovorni za pisanje medija.

Građane je pozvala da im daju potporu, jer tu je riječ o svakom budućem pacijentu koji, zbog sadašnje vladine politike, sutra neće imati adekvatnu zdravstvenu zaštitu.

„Povećavaju participacije, smanjuju odjele, a to je ispod razine svake vlade koja bi morala štititi socijalne interese“, upozorila je Prašnjak.

Oštre kritike uputila je i na račun ministra zdravlja Rajka Ostojića i njegovih izjava o smanjenju plaća u zdravstvu, navodeći kako „nije istina što ministar tvrdi jer paušalno iznosi računice“.

Iz sindikata tvrde kako se u Ministarstvu zdravlja nisu ni potrudili izračunati koliko su smanjene plaće, te navode da su sestrama plaće ovoga ljeta pale do 30 posto.

Izvor: Agencije