Mediji: Američke kompanije se trebaju povući iz Saudijske Arabije

Dobrotvorna fondacija MiSK, koju je osnovao Mohammed bin Salman, ovih dana organizira globalni forum u Rijadu (Reuters)

U članku objavljenom u američkom listu The Washington Post, novinarka Karen Attiah je pozvala američke kompanije da se povuku iz humanitarne fondacije MiSK, ili foruma saudijskog princa prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana, kako ga je nazvala, u znak protesta zbog ubistva saudijskog novinara Jamala Khashoggija.

Novinarka Attiah, Amerikanka porijeklom iz Gane i kolegica novinara Jamala Khashoggija u listu za koji je pisao, u tekstu ističe da će dobrotvorna fondacija MiSK, koju je Bin Salman osnovao u cilju stvaranja mogućnosti za razvoj društva i osnaživanje mladih Saudijaca kako bi doprinijeli ekonomskom razvoju svoje zemlje, organizirati globalni forum u Rijadu narednog četvrtka i petka.

Prošle godine su na forumu sudjelovali američka informativna mreža CNN, kompanija Twitter, CNBC, Bloomberg i fondacija Bill i Melinda Gates.

Prema riječima autorice, organizatori i sponzori ovogodišnjeg foruma, do čijeg održavanja je ostalo svega nekoliko dana, odlučili su da aktivnosti i sudionike drže u tajnosti.

Odred egzekutora nad saudijskim novinarom

Na web stranici MiSK foruma nije moguće pronaći nikakve informacije o govornicima ili sponzorima koji su potvrdili učešće na ovom događaju.

Attiah dodaje da postoji još jedan razlog zbog kojeg organizacije moraju biti oprezne u povezivanju s MiSK-om.

Prema pojedinim izvještajima turskih medija, odred egzekutora koji je likvidirao Khashoggija nazvao je Badera al-Asakera, glavnog sekretara fondacije MiSK i šefa ureda Bin Salmana četiri puta 2. oktobra, na dan ubistva Jamala Khashoggija.

Autorica je pozvala američke organizacije i kompanije da prestanu zataškavati pravu sliku o Bin Salmanu i da se povuku iz fondacije MiSK.

“Nalaze se pred jasnim izborom kada je riječ o saudijskom prijestolonasljedniku: da stanu na stranu brutalne represije ili protiv nje”, napisala je.

Kaže kako je došlo vrijeme da te američke organizacije učine pravi izbor i da Bin Salmana proglase personom non grata te da javno izbjegavaju saradnju s njim.

Attiah, bivša Khashoggijeva urednica u The Washington Postu, prisjeća da joj je Khashoggi svoj prvi materijal poslao e-mailom prošlog septembra.

‘Ne želim da moja zemlja propadne’

“Pod velikim sam pritiskom od članova moje porodice i prijatelja da ne govorim ništa, ali to nije u redu. Imamo dovoljno propalih arapskih država i ne želim da moja zemlja bude jedna od njih”, rekao joj je tada.

Kaže da nikad nije mogla ni zamisliti da će Jamal biti ubijen na tako brutalan način i raskomadan, jer je “otvoreno govorio protiv mračnih sila koje su preuzele vlast u njegovoj zemlji”.

Kaže kako vladavina “zlostavljanja i nekažnjivosti prijestolonasljednika Bin Salmana mora okončati za dobrobit Saudijske Arabije i stabilnosti regije”.

Između otmice libanskog premijera Saada al-Haririja, uništavanja diplomatskih odnosa s Kanadom, pretvaranja Jemena u zemlju kontinuirane humanitarne katastrofe, sada bi trebalo biti tragično očito zašto se Khashoggi bojao da će Saudijska Arabija propasti pod impulzivnom željeznom šakom Bin Salmana, zaključuje Attiah.

Izvor: Al Jazeera