Mediji: Američki plaćenici muče saudijske prinčeve i biznismene

Mediji navode da je jedan od mučenih princ i milijarder Alwaleed bin Talal (EPA)

Saudijski zvaničnici zaposlili su američku privatnu sigurnosnu agenciju koja radi u Ujedinjenim Arapskim Emiratima kako bi mučila i ispitivala prinčeve, biznismene i milijardere uhapšene ranije u novembru, piše Daily Mail.

Kako se navodi na portalu ovog medija, koji se poziva na saudijske izvore, ispitivanja koje izvode “američki plaćenici” nad većim brojem saudijskih prinčeva, ministara i biznismena uključuju batine, mučenje i vrijeđanje.

Daily Sabah, pozivajući se na Daily Mail, navodi da je jedan od mučenih princ i milijarder Alwaleed bin Talal, koji je obješen naopačke kako bi se “poslala poruka”.

Svrstan među najbogatije ljude svijeta, ovaj princ drugi je najveći dioničar Twittera.

I prestolonasljednik ‘provodi ispitivanja’

Izvor portala DailyMail.com navodi da su svi čuvari u hotelu “Ritz Carlton” u Rijadu, gdje se drže pritvorenici visokog profila, privatni zaposlenici jer saudijski prestolonasljednik Mohammad bin Salman nije želio umiješati saudijske policajce, koji imaju veliko poštovanje prema određenim pritvorenicima.

“Izvan hotela mogu se vidjeti oklopna vozila saudijskih specijalnih snaga, no unutra radi privatna sigurnosna kompanija. Oni su doveli sve momke iz Abu Dhabija i sada su oni zaduženi za sve”, navodi izvor.

Daily Mail navodi da je neka od ispitivanja proveo i sam prestolonasljednik i da je imao “fin odnos”.

“Kad on napusti sobu, ulaze plaćenici i oni udaraju, vrijeđaju, vješaju i muče zatvorenike”, dodaje se.

Izvor: Agencije