Mediji: Apple razvija električni automobil

Apple je već ranije pokazivao interes za ulazak u nova područja (EPA)

Kompanija Apple preokrenula je do sada poslovni pristup ličnim računarima, prodaji muzike i mobitelima, ali se postavlja pitanje je li tržište automobila njena sljedeća meta.

Takve glasine pojavile su se nakon izvještaja u Wall Street Journalu i Bloombergu da tim Applea od nekoliko stotina ljudi radi na električnom automobilu.

To bi stavilo Apple u isto društvo s internetskim pionirima poput Tesle i Googlea, koji su se okrenuli autoindustriji, jačajući konkurenciju na polju automobila budućnosti, prenosi Hina.

Tehnološke kompanije shvataju koliko je važan automobil u digitalnoj slagalici koju čini savremeni život”, kaže analitičar Thilo Koslowski.

“Ovo je tek početak. Automobilska industrija i dalje je važna. No, razlika je u softveru.”

Apple je već ranije pokazivao interes za ulazak u nova područja poput Apple TV projekta koji se nikada nije ostvario.

Etablirane automobilske kompanije i dalje drže snažne pozicije, no ulazak tehnoloških kompanija postavlja temelje za budućnost.

“To se može brzo primijeniti”, kaže Koslowski.

Neuzaustavljive kompanije

Automobili kompanije Tesla na baterije pokazali su da ništa ne može zaustaviti nove kompanije od ulaska u tu industriju.

Na prvi pogled iAuto bi se mogao uklopiti u Appleov postojeći poslovni model. Istina, kompanija se tokom desetljeća proširila od ličnih računara na uređaje za reprodukciju muzike, pametne telefone, tablete i satove. No, sve su to samo računair u različitim oblicima.

Automobil će biti sasvim nova kategorija proizvoda, što znači da će kompanija morati razviti potpuno nova područja stručnosti, što bi predstavljalo značajno odstupanje od poslovne politike.

Iako nije netačno opisati današnje automobile kao računare na točkovima, zahvaljujući velikim ulaganjima u tehnologiju, automobilska industrija u posljednjih nekoliko desetljeća razvila je puno specifične tehnologije koja ostaje u domeni etabliranih kompanija.

Pred Appleom je i poštivanje vrlo strogih sigurnosnih pravila a i stvaranje potpuno nove logistike, različite od one kojom primjerice šalju hiljade iPhonea jednim prevoznikom.

Osim toga, za električne automobile nema previše interesa dok god su cijene nafte na trenutnom nivou.

Izvor: Agencije