Mediji: Assad šalje signale Trumpu

Bashar al-Assad, Sirija, Predsjednik
Bashar al-Assad je istakao kako želi da ruske kompanije ulažu njegovu zemlju (EPA)

Sirijski predsednik Bashar al-Assad nagovijestio je da bi moglo doći do suradnje s administracijom predsjednika SAD-a Donalda Trumpa, a možda se, jednog dana, dogodi i razmještanje američkih vojnika unutar Sirije, piše u subotu New York Times.

Opaske koje je iznio Assad u intervjuu za Yahoo Newsu petak naizgled signaliziraju da je spremniji za suradnju s Trumpom, nego što je bio s bivšim predsjednikom SAD-a Barackom Obamom, ocjenjuje list.

Obamina administracija je u više navrata optužila Assada za zločine i podržavala pobunjenike u borbi protiv njega, a povrh toga uporno ga je pozivala da odstupi s funkcije predsjednika, podsjeća New York Times, kako prenosi Tanjug.

‘Živimo u doba lažnih vijesti’

Assad je u intervjuu naveo da nije u poziciji da može komunicirati s Amerikancima.

On se, također, nada da će se milijuni izbjeglica jednog dana vratiti kući i smatra da on nije kriv za rat koji u Siriji bjesni već šest godina.

Komentirajući navode iz izvještaja organizacije za prava Amnesty International da je u sirijskim zatvorima pogubljeno do 13.000 osumnjičenih bez suđenja, Assad je rekao da su to neprovjereni i politički motivirani navodi.

“Živimo u doba lažnih vijesti, kao što znate”, navodi on.

Assad je pozdravio Trumpovu inicijativu da mu je borba protiv terorizma prioritet, dodajući da je to njegova pozicija u Siriji, iako je teroristima nazivao sve oružane borce koji mu se suprotstavljaju.

Predsjednik Sirije, međutim, ne slaže se s Trumpovim prošlomjesečnim prijedlogom da se uspostave sigurne zone za civile u Siriji, a kao objašnjenje je ponudio stav da takve zone mogu postojati samo u okruženju gdje nema terorista i gdje postoje stabilnost i sigurnost.

“To uopće nije realna ideja”, smatra Assad.

Kritičari te ideje upozoravaju da bi pojava sigurnih zona uvukla SAD dublje u sirijski građanski rat.

Bez komentara na Trumpovu zabranu

Assad nije želio komentirati je li opravdana odluka predsjednika SAD-a Donalda Trumpa da zabrani ulazak u zemlju za sedam država s većinskim muslimanskim stanovništvom, među kojima se našla i Sirija.

To je nazvao problemom američkog suvereniteta.

Assad navodi da je njegov prioritet da građane dovede nazad ili barem blizu njihove zemlje, ne da ih tjera u emigraciju.

Izvor: Agencije