Mediji: Avioni Gripen i FA-50 najbolje opcije za Hrvatsku

Gripen JAS 39, Avion, Zrakoplov
Zaključak je da preporučeni avioni zahtijevaju najniže troškove, minimalno ulaganje i najbolje ekonomske benefite (EPA)

Švedski avion Gripen JAS 39 C/D verzija i južnokorejski FA-50 najbolje su opcije za opremanje hrvatskog Ratnog zrakoplovstva, zaključak je i preporuka stručnog savjetničkog tima ministra obrane, piše zagrebački Jutarnji list.

Jedan od članova tog tima, umirovljeni general Josip Štimac je za list rekao kako je zaključak da Hrvatska treba zadržati borbeno zrakoplovstvo te da su preporučili da se odluka o zadržavanju donese početkom iduće godine, a da se odluka o izboru vrste zrakoplova donese do kraja 2017. godine.

On nije želio detaljnije govoriti o zaključcima savjetničkog tima, osim što je potvrdio “koji su to avioni priuštivi i održivi Republici Hrvatskoj“, prenosi Tanjug. 

Ti zaključci preneseni su ministru obrane i predsjednici države.

Smjernice za buduće odluke

Savjetnički tim za zrakoplovstvo, koji čine umirovljeni generali Josip Čuletić, Josip Štimac i Vlado Bagarić, osnovao je bivši ministar obrane Josip Buljević i njegov je zadatak bio da analizira četiri neobvezujuće informacije o mogućnosti opremanja Ratnog zrakoplovstva novim ili polovnim zrakoplovima.

Ponude su dali švedski SAAB za JAS 39 verzija C/D, Izrael za polovni F-16, Južna Koreja za FA-50 i Francuska za Rafael.

Riječ je o informativnim ponudama koje Ministarstvu obrane daje određene smjernice u donošenju budućih odluka.

Pri utvrđivanju najboljih varijanti za Ratno zrakoplovstvo uzete su u obzir tehničke i ekonomske opcije ponude.

Kako prenosi Jutarnji list, zaključeno je da uvođenje ova dva zrakoplova zahtijeva najniže operativne troškove korištenja, minimalno ulaganje u infrastrukturu i najbolje ekonomske benefite.

Izvor: Agencije