Mediji: Berlin će vraćati izbjeglice u Afriku

Država sa 80 miliona stanovnika primila je 890.000 tražilaca azila prošle godine (EPA)

Ministarstvo unutrašnjih poslova Njemačke planira poslati izbjeglice spašene u Sredozemnom moru natrag u Afriku, objavio je Die Welt.

Zvaničnici vjeruju kako će ova mjera doprinijeti da potencijalne izbjeglice shvate kako nije moguće lako ući u Evropu i odvratiti ih od ideje da idu na tako opasan put, riskirajući živote i trošeći novac, prenosi Tanjug.

Njemačke vlasti predložile su slanje azilanata koji su došli u Evropu iz Libije u druge sjevernoafričke zemlje, kao što su Tunis ili Egipat.

Izbjeglice iz tih zemalja mogli aplicirati za azil u Evropi i, ukoliko uspješno završe tu proceduru, mogli bi biti primljeni u određenu evropsku zemlju.

Pomoć pokrajinama

Njemačka ove godine očekuje više od 300.000 izbjeglica, rekao je ranije šef Saveznog ureda za migraciju i izbjeglice Frank-Juergen Weise.

Država sa 80 miliona stanovnika primila je 890.000 tražilaca azila prošle godine i dodatnih 213.000 u prvih devet mjeseci ove godine.

Njemačka je odobrila dodatnih 2,6 milijardi eura ove godine kao pomoć njemačkim pokrajinama u suočavanju s masovnim prilivom izbjeglica.

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopćilo je da je više od 390.000 ljudi apliciralo za azil u prvih šest mjeseci ove godine, ali nije jasno koliko ih je u zemlju stiglo u prošloj godini.

Izvor: Agencije