Mediji: Bivši egipatski premijer deportiran iz UAE-a

U srijedu, Shafiq je kazao za Al Jazeeru da mu je zabranjen odlazak iz UAE-a (EPA)

Bivši egipatski premijer Ahmed Shafiq, čija je porodica saopćila da je deportiran iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, stigao je u Kairo, javio je Reuters, pozivajući se na izvore sa aerodroma u tom gradu. 

Shafiq je privatnim avionom sletio na aerodrom u Kairu, na kojem su bile visoke mjere sigurnosti.

Bivši premijer, koji je prošle sedmice najavio kandidaturu na predsjedničkim izborima u Egiptu 2018, odveden je iz njegovog doma u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i deportiran u Egipat, rekla je ranije njegova porodica.

Emiratska državna novinska agencija WAM prenijela je vijest o deportaciji Shafiqa nakon što je njegova pravna zastupnica Dina Adly objavila na Facebooku kako je njen klijent uhapšen te da će biti deportiran.

Shafiqova porodica ostala je u UAE-u, javlja WAM.

U srijedu, Shafiq je kazao za Al Jazeeru da mu je zabranjen odlazak iz UAE-a, nekoliko sati nakon što je objavio kandidaturu na egipatskim predsjedničkim izborima 2018.

„Bio sam iznenađen kada sam saznao da mi je zabranjen odlazak iz UAE-a iz meni nerazumljivih razloga“, rekao je.

Otišao u UAE 2012. 

„Odbacujem miješanje u egipatska unutrašnja pitanja koja bi me spriječila da provedem svoje ustavno pravo i svetu misiju da služim svojoj državi“, dodao je Shafiq, koji živi u Emiratima od 2012, kada je izgubio na izborima od Muhameda Mursija.

„Pozivam lidere UAE-a da ukinu zabranu putovanja“, rekao je.

Ministar vanjskih poslova UAE-a Anwar Gargash potom je na Twitteru objavio da nema zapreka da Shafiq napusti UAE.

„(Shafiq) je našao utočište u UAE-u i pobjegao iz Egipta nakon rezultata predsjedničkih izbora 2012. Dali smo mu sve pogodnosti i gostoprimstvo uprkos tome što smo bili vrlo rezervirani u odnosu na neka njegova stajališta“, rekao je Gargash.

Shafiq je bio egipatski premijer nešto duže od mjesec tokom Arapskog proljeća 2011, koje je dovelo do svrgavanja Hosnija Mubaraka.

Pobjegao je u UAE nakon što je izgubio na izborima 2012. od Muhameda Mursija. U Egiptu mu je suđeno u odsustvu i osuđen je za korupciju.

Kasnije je oslobođen optužbi, te je to otvorilo put njegovom potencijalnom povratku u Egipat.

Izvor: Al Jazeera i agencije