Mediji: Brisel razmišlja o sankcijama Makedoniji

Makedonski predsjednik i dalje odbija dodijeliti mandat za formiranje vlade lideru opozicionog SDSM-a (Arhiva)

Makedonija četiri i po mjeseca od vanrednih parlamentarnih izbora još nema vladu, predsjednika Parlamenta, a gradonačelnicima i predsjednicima općina mandat je istekao jer redovne lokalne izbore nije imao ko raspisati, što bi moglo dovesti do sankcioniranja pojedinih političara, prije svega predsjednika Gjorga Ivanova i funkcionera VMRO-DPMNE-a.

Konstitutivna sjednica Parlamenta u ponedjeljak ulazi u četvrtu sedmicu zasjedanja, a na njoj bi trebao biti izabran predsjednik i Komisija za izbor i imenovanja.

Konstitutivna sjednica Sobranja počela je 30. decembra prošle godine.

Makedonski predsjednik Ivanov i dalje odbija dodijeliti mandat za formiranje vlade lideru opozicionog Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Zoranu Zaevu, koji je parlamentarnu većinu osigurao uz podršku dviju albanskih partija: Demokratske unija za integracije i Bese.

Glavni kamen spoticanja jest tzv. Tiranska platforma, koja bi Albancima, navodno, trebala osigurati veća prava, uključujući i uvođenje albanskog kao zvaničnog jezika.

Višegodišnja politička kriza

Dvije najutjecajnije partije, vladajuća VMRO-DPMNE bivšeg premijera Nikole Gruevskog, i SDSM za sve to vrijeme čvrsto stoje na svojim stanovištima i dok se VMRO zalaže za ponavljanje vanrednih izbora, Zaev očekuje mirnu predaju vlasti.

Vanredni parlamentarni izbori u Makedoniji održani su s ciljem da se zemlja izvuče iz višegodišnje političke krize, što se nije dogodilo.

Skoplje su proteklih mjeseci pohodili evropski zvaničnici, među kojima evropski komesar za proširenje Johannes Hahn, predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk, a prošle sedmice i Carl Bildt, s namjerom da pomognu rješavanje aktuelne situacije i zahtijevajući istovremeno od Ivanova da preispita svoju odluku o davanju mandata Zaevu i poštivanju parlamentarne većine.

Budući da nema ni nagovještaja da bi se u skorije vrijeme na makedonskoj političkoj sceni nešto moglo promijeniti, mediji pišu da Evropska unija razmišlja o uvođenju određenih sankcija, tako što će zabraniti putovanja i blokirati račune vodećim makedonskim političarima.

Njemački Spiegel piše da je njemačka kancelarka Angela Merkel upozorila Gruevskog da prekine blokadu institucija.

Ovaj njemački dnevnik navodi da, iako o tome zvanično još nije razgovarano, Brisel je vjerovatno veoma blizu odluke o uvođenju sankcija Skoplju.

Zabrana putovanja i blokada računa

Merkel je na kongresu Evropske narodne partije na Malti upozorila Gruevskog da prestane sa blokiranjem formiranja nove vlade, piše list i dodaje da su planirane dvije vrste sankcija protiv Makedonije ako se u međuvremenu nešto bitno ne promijeni.

Riječ je o zabrani putovanja i blokadi računa pojedinih makedonskih političara, a razmislit će se, kako se navodi, i o obustavljanju sredstava iz pretpristupne pomoći, koju Makedonija prima u okviru priprema za članstvo u EU-u.

Takav nagovještaj dao je prošle sedmice i američki State Department, koji je otvoreno zaprijetio sankcijama protiv makedonskih političara koji blokiraju demokratski proces u zemlji.

Washington je poručio da će takve mjere biti usklađene s evropskim partnerima.

“Mi ćemo raditi s našim evropskim partnerima da podstaknu makedonske političare da prekinu opstrukciju, uključujući i preuzimanje odgovornosti za svoje postupke”, saopćio je State Department.

Ta poruka bila je upućena direktno predsjedniku Ivanovu i VMRO-DPMNE-u.

“Političari koji pokušavaju blokirati formiranje vlade devalviraju vladavinu prava, ugrožavaju demokratski proces i stabilnost u Makedoniji i regionu”, također je navedeno u saopćenju State Departmenta.

Izvor: Agencije