Mediji: Britanija bez plana za Brexit

U izvještaju „Nove informacije o Brexitu“ kritizira se premijerka Theresa May zbog sklonosti da „ulazi u odluke i detalje kako bi sama riješila stvar“ (AP)

Vlada Velike Britanije nema sveobuhvatni plan za izlazak zemlje iz Europske unije, a zbog podjela koje postoje u Kabinetu, pregovaračka strategija možda neće biti usvojena u narednih šest mjeseci, pokazuje memorandum koji su u posjed dobili britanski mediji.

U memorandumu se upozorava kako britanska Vlada radi na 500 projekata vezanih za Brexit i kako bi joj moglo biti potrebno 30.000 dodatnih članova osoblja.

Još, međutim, nema zajedničke strategije za istupanje iz Unije „zbog podjela unutar Kabineta“, navodi se u ovom dokumentu.

Glasnogovornik je rekao kako to nije Vladin izvještaj i kako ne priznaje sadržaj tog dokumenta, istakavši kako je Vlada fokusirana na aktivnosti u realizaciji Brexita, javlja Reuters.

U navedenom memorandumu, koji je sastavio neimenovani konsultant i koji je datiran 7. novembra, nagovještava se kako će biti potrebno još šest mjeseci da bi Vlada odlučila šta tačno želi postići Brexitom ili se usaglasiti kad je riječ o prioritetima.

Nove informacije

U tom izvještaju, pod naslovom „Nove informacije o Brexitu“, kritizira se premijerka Theresa May zbog sklonosti da „ulazi u odluke i detalje kako bi sama riješila stvar“, navode britanski mediji.

Dodaju kako dokument iznosi na vidjelo podjele između ministra vanjskih poslova Borisa Johnsona, ministra za Brexit Davida Davisa i ministra za međunarodnu trgovinu Liama Foxa s jedne strane, te kancelara Philip Hammonda i ministra privrede Grega Clarka s druge strane.

Britanski list Times javlja kako se u memorandumu navodi da je svako ministarstvo napravilo plan o eventualnim posljedicama Brexita, kao i plan o izlaženju na kraj sa „najgorim slučajem“.

Premijerka May se nada kako će pokrenuti Član 50, što je početak formalnog dvogodišnjeg procesa izlaska iz EU, do kraja marta 2017. godine.

Izvor: Agencije