Mediji: CIA ciljano likvidira vođe ISIL-a

CIA sa svojim protivterorističkim centrom ima važnu ulogu u pronalasku i lociranju vođa ISIL-a, navodi 'Washington Post' (AP)

Američka Centralna obavještajna agencija i specijalci zajedno vode kampanju ciljane likvidacije vođa organizacije Islamske države Irak i Levant u Siriji, odvojeno od drugih vojnih operacija protiv te grupe, piše Washington Post.

U okviru te kampanje, prošle sedmice je ubijen Junaid Hussain, IT stručnjak ISIL-a, blizu Raqqe u Siriji, piše list, pozivajući se na neimenovane visoke američke dužnosnike.

Do sada je izveden “manji broj” udara, navodi isti izvor.

CIA sa svojim protivterorističkim centrom “ima [u toj kampanji] važnu ulogu u pronalasku i lociranju” vođa ISIL-a, navodi list.

Izvođenje samih udara “isključivo” je u nadležnosti JSOC-a, diskretnog, ali moćnog ogranka američkog zapovjedništva specijalnih snaga.

Likvidacija Osame bin Ladena

Antiteroristički centar CIA-e i JSOC su “omiljena sredstva” Obamine uprave protiv takvih grupa, ističe Washington Post.

List podsjeća da je CTC tragao za Osamom bin Ladenom i da je JOSC pripremio i izveo operaciju u kojoj je 2011. godine ubijen vođa Al-Kaide.

Kako navodi list, takva podjela uloga – u kojoj vojnici JSOC-a nadziru udare – proizlazi iz zadaće Obamine administracije da CIA-u usmjeri na njenu obavještajnu djelatnost na štetu njenih paravojnih aktivnosti, kao što su likvidacije bespilotnim letjelicama.

No, CIA i dalje sama izvodi takve udare u drugim zemljama, prije svega u Jemenu i u Pakistanu.

Izvor: Agencije