Mediji: Crvena zvezda suspenzijom dotakla dno

UEFA diskvalifikovala Crvenu zvezdu iz evropskih takmičenja u predstojećoj sezoni (EPA)

Vijest da je Evropska fudbalska unija suspendovala beogradsku Crvenu zvezdu iz evropskih takmičenja izazvala je veliki odjek medija u regiji, ali i širom Evrope.

BBC i CNN navode da Zvezda “pati” što neće igrati u kvalifikacijama za Ligu prvaka, kao i da gradski rival Partizan već čeka dozvolu da zauzme to mjesto.

Uz to, napominju i kako će Fudbalski savez Srbije “ispaštati” zbog davanja garancija crveno-bijelima.

Španska Marca prenosi da je Zvezdi uskraćen pokušaj da se plasira u Ligu prvaka iako je osvojila prvu titulu nakon 2007. godine.

‘Tako se kažnjavaju samo mali’

“Nekadašnji šampion Evrope dotakao je dno zbog neplaćenih računa. Fudbaleri Nejc Pečnik i Nikola Mijailović izdvajali su svoj novac za klupsku hranu, a crveno-bijeli duguju najmanje 50 miliona evra, što je velika cifra za tamošnje uslove”, navodi se, između ostalog, u tekstu objavljenom na Eurosportu.

Ista stranica prenosi izjavu potpredsjednika kluba Ivice Tončeva po kojem “UEFA nije imala razumevanja za aktuelno rukovodstvo”.

O uskraćivanju licence za učešće u evropskim takmičenjima pišu i mediji u regiji, pa hrvatski portal Index.hr piše kako je UEFA zabranila Crvenoj zvezdi izlazak u Evropu iako je “skinula” Partizan s vrha srpskog nogometa.

Zagrebački Večernji list navodi da je Zvezda rigorozno sankcionisana i da se takve kazne dodjeljuju samo manjim klubovima.

“UEFA je bila nemilosrdna”, prenosi bh. portal Sport.ba, dok podgoričke Vijesti ističu da su crveno-bijeli kažnjeni nakon dugotrajne procedure, iako su im rokovi mnogo puta pomjerani.

UEFA je diskvalifikovala Crvenu zvezdu iz takmičenja u Ligi prvaka u sezoni 2014/15. zbog kršenja pravlinika o finansijskom fer-pleju, no prvak Srbije ima rok od deset dana da se žali Međunarodnom sudu za arbitražu u sportu.

Maravić: Dobro razmislite o žalbi

Nekadašnji nogometaš Crvene zvezde i dugogodišnji funkcioner aoscijacije UEFA-e Dušan Maravić ocijenio je da eliminacija crveno-bijelih iz evropskih kupova nije iznenađenje i upozorio rukovodstvo srpskog prvaka da dobro razmisli o žalbi, jer bi to samo moglo otežati već dovoljno tešku situaciju.

“Ova situacija je posledica svega što se dešava nekoliko godina unazad. UEFA je primetila da se trošilo više para nego što su prihodi i smatraju da to nije perspektiva evropskog fudbala. Oni ne žele da se klubovi još više zadužuju, a ne vraćaju stare obaveze. Žele ravnotežu, a Zvezda je više trošila i njeno izbacivanje iz Evrope nije iznenađenje. Nisu hteli više da čekaju, jer su ljud iz Zvezde prevršili meru i smatraju da će im narednih godinu dana služiti da se konsoliduju kako pravila nalažu”, rekao je Maravić agenciji Tanjug.

Upozorio je i kako je UEFA veoma razočarana ponašanjem Zvezde jer je ignorisala takvu organizaciju i da bi žalba samo mogla otežati situaciju.

“Govorim iz iskustva. Oni mogu da objave sve podatke zbog kojih je Zvezda izbačena i to bi mogao da bude problem. Kada donose odluke, oni dobro mere i nemaju ništa protiv ijednog kluba i saveza u Evropi. Potrebno je da klub analizira situaciju sa FSS-om i donese odluku hoće li da se žale”, naveo je Maravić.

Prema njegovom mušljenju, “žalosno je to što se desilo”.

“Došli smo u situaciju da je to više etičko pitanje i pitamo se kako je moguće da se to desilo. Srozali smo se i moramo da učimo o organizaciji i administraciji”, poručio je Maravić.

Pregovori sa UEFA-om

Za razliku od Maravića, predsjednik FSS-a Tomislav Karadžić ima drugačije mišljenje i ne gubi nadu te je tokom prijateljskog meča Srbije i Brazila u Sao Paulu razgovarao sa predsjednikom UEFA-e Michelom Platinijem.

“Precizno sam rekao kakvi su problemi, pre svih Crvene zvezde. Dobili smo čvrsto obećanje da će UEFA još jednom dobro sagledati celu situaciju, a posebno kada je status crveno-belih u pitanju. Možda se nekome šanse za preokret čine minimalne, ali moj lični utisak je da ima nade za pomilovanje”, izjavio je Karadžić za beogradski Sport.

Čelni čovjek Crvene zvezde Dragan Džajić prethodno je izrazio razočarenje izbacivanjem crveno-bijelih sa evropske scene i najavio da će se klub žaliti na odluku krovne nogometne organizacije u Evropi.

“Žao mi je što smo izbačeni, pogotovo u trenutku kada smo, posle šest godina, zasluženo osvojili titulu, teškom mukom i uz mnogo odricanja. Radovali smo se kvalifikacijama za Ligu šampiona i nisam zadovoljan što nećemo igrati, iako mnogi jesu. Živimo u takvom okruženju gde se borite da preživite”, izjavio je Džajić.

Konačnu odluku o žalbi Upravni odbor Crvene zvezde trebao bi donijeti u ponedjeljak.

Izvor: Agencije