Mediji: Direktor Aluminija podnio ostavku

Da bi stupila na snagu, ostavku Željka Kordića mora potvrditi Nadzorni odbor tvrtke (Ivana Ivanovi? / Pixsell)

Glavni direktor Aluminija iz Mostara Željko Kordić podnio je ostavku na to mjesto, samo dva mjeseca nakon što je preuzeo voditi ovu tvrtku suočenu s velikim gubicima i dugovanjima, kojoj su u utorak blokirani računi, prenosi Hina.

„Da, Kordić je danas podnio ostavku. No, ne možemo vam to službeno komentirati“, rekli su u Aluminiju, no nisu željeli navesti što je razlog zbog kojega je Kordić podnio ostavku, niti se on službeno o tome očitivao.

Kordić cijeli dan nije odgovarao na pozive novinara, a u Aluminiju nije bilo ni potvrde ni demantija ove informacije.

Da bi stupila na snagu, ostavku Željka Kordića mora potvrditi Nadzorni odbor tvrtke, koja je drugi po veličini izvoznik u BiH.

„Nadzorni odbor Aluminija na sljedećoj će sjednici razmatrati odluku o Kordićevoj ostavci“, potvrdio je agenciji Fena izvor koji je želio ostati neimenovan.

Zbog duga za električnu energiju, koji je dosegnuo iznos od 44 milijuna eura, Aluminiju je blokiran račun, pa su sindikalisti optužili Vladu Federacije BiH da, unatoč obećanjima, nije poduzela ništa kako bi se olakšalo poslovanje ove posrnule tvrtke.

Nezavisni sindikat zaposlenika Aluminija podržao je Kordića.

U veljači su sindikalisti poslali otvoreno pismo Vladi FBiH, traživši njezinu pomoć u rješavanju nagomilanih problema. 

Skuplja struja za Aluminij

Sindikalisti, također, inzistiraju i na poništavanju sporazuma s Vladom o vlasničkoj strukturi, kojom je dobila udio od 44 posto umjesto ranijih 24 posto, zbog čega se obvezala pomoći mostarskoj tvrtki.

Vlada Federacije BiH obećala je ranije u razgovorima s predstavnicima tvrtke da će kao suvlasnik subvencionirati proizvodnju metala u Aluminiju, što podrazumijeva i jeftiniju cijenu električne energije.

No, to se nije dogodilo i Aluminij, po objašnjenju predstavnika tvrtke, plaća za 20 eura skuplju električnu energiju nego što je to slučaj s drugim proizvođačima u susjedstvu.

Zbog visoke cijene električne energije i niske cijene metala na svjetskome tržištu Aluminij po toni gubi 600 dolara, navodi Hina.

U mostarskome Aluminiju Vlada Federacije BiH je suvlasnik 44 posto udjela, baš kao i predstavnici malih dioničara, dok 12-postotni udio ima hrvatska Vlada.

Dugovanje Aluminija prema dobavljačima i bankama, zajedno s gubitkom, iznosi najmanje 190 milijuna eura.

Izvor: Agencije