Mediji: Dvoje Rusa pod istragom zbog pokušaja državnog udara u Crnoj Gori

Rusija je demantirala da je na bilo koji način učestvovala u pokušaju državnog udara u Crnoj Gori (Arhiva)

Crnogorsko tužilaštvo saopćilo je da je dvoje ruskih državljana među osumnjičenima da su učestvovali u navodnom pokušaju atentata na premijera Crne Gore Mila Đukanovića zbog njegovih namjera da tu zemlju pridruži NATO-u, prenosi AP.

Glasnogovornik crnogorskog tužilaštva, koji je insistirao na anonimnosti, potvrdio je novinarima da je 21 osoba pod istragom, uključujući i dva ruska te tri državljana Srbije.

Oni su uhapšeni 16. oktobra, ali su neki od njih oslobođeni.

Rusija je demantirala da je na bilo koji način učestvovala u pokušaju državnog udara u Crnoj Gori.

Državljanin Srbije Aleksandar Sinđelić priznao je ranije crnogorskim istražiocima da je okupio ljude te im osigurao vojnu i policijsku opremu koja bi im poslužila da se 16. oktobra navečer što brže i sigurnije domognu zgrade Skupštine Crne Gore, objavila je nedavno podgorička Pobjeda.

‘Nacionalisti iz Rusije’

Pozivajući se na svoja saznanja, podgorički dnevnik je naveo da je Sinđelić do detalja istražiteljima ispričao kako su tekle pripreme za planiranje terorističkog napada, ko ga je angažirao i s kim je komunicirao iz Crne Gore prilikom operacije koja je trebala izazvati krvoproliće u izbornoj noći 16. oktobra.

Crnogorska policija je u noći između 15. i 16. oktobra uhapsila 20 državljana Srbije zbog sumnje da su izvršili krivična djela “stvaranje kriminalne organizacije” u vezi s krivičnim djelom terorizam.

Za 14 osoba je određen pritvor, dok ih je šest pušteno na slobodu.

Nakon toga je uhapšena još jedna osoba koja se, također, nalazi u pritvoru.

Specijalni državni tužilac Crne Gore Milivoje Katnić ranije je kazao da su državni organi otkrili kako su “nacionalisti iz Rusije” formirali kriminalnu grupu na teritoriji Crne Gore, Rusije i Srbije s ciljem vršenja terorističkog čina tokom proteklih izbora.

“Organizatori kriminalne grupe, a to su bili nacionalisti iz Rusije, su kao početnu maksimu uzeli da se vlast u Crnoj Gori na čelu sa Milom Đukanovićem ne može promijeniti na izborima i da je treba nasilno srušiti. Formirali su kriminalnu organizaciju radi vršenja terorističkog akta koji su planirali da izvrše 16. oktobra u 23 časa. U tom pravcu dva lica iz nacionalističkih struktura Rusije su pozvali određeno lice koje je okrivljeno u ovom krivičnom predmetu i iznijeli mu plan i od njega tražili da isti realizuje kroz angažovanje većeg broja ljudi koji bi učestvovali u tačno određenim pravilima i tačno određenim zadacima u izvršenju ovog terorističkog cilja”, kazao je Katnić.

Izvor: Agencije