Mediji: EU odbacila slanje trupa na Balkan

Nijedna država Zapadnog Balkana nije podnijela zahtjev za sigurnosnu intervenciju (EPA)

Diplomatska služba Evropske unije odbila je poziv da pošalje sigurnosnu misiju na Zapadni Balkan s ciljem obuzdavanja priliva izbjeglica i migranata u Evropu, uz stav da bi bilo neprikladno intervenirati u zemljama “s jakim institucijama”.

To piše evropsko izdanje američkog sajta Politico, čiji je novinar imao uvid u ovaj dokument Evropske službe za vanjske poslove (EEAS).

Navedeno je da je EEAS odbacio ideju slanja trupa EU i drugog sigurnosnog osoblja kako bi pomogli u kontroli izbjeglica, nazivajući je neizvodljivom.

Politico, ipak, navodi kako sama činjenica da se takva ideja uopće razmatra pokazuje dokle su sve zvaničnici spremni ići da bi prekinuli politički zastoj u kojem se našla Evropa vezano za pitanje migracije.

Austrijski ministar odbrane Hans-Peter Doskocil rekao je u februaru agenciji APA da je “pitanje zaštite granica pitanje hotspotova [centara za registraciju izbjeglica], naravno, i pitanje vojne saradnje”.

‘Čvrste državne kontrole’

On je tada kazao da bi civilno-vojnu misiju bilo moguće brzo uspostaviti i dodao da bi austrijski vojnici mogli biti poslani u Grčku, Srbiju i Makedoniju.

EU u ovom trenutku već vodi takve operacije, koje su poznate kao misije u okviru Politike zajedničke sigurnosti i odbrane, kako bi se borila s krijumčarima u Sredozemlju i pomogla u borbi protiv migracijskih problema u Nigeru.

Međutim, u dokumentu do kojeg je došao Politico piše da EEAS smatra kako takva ideja ne može biti opcija na Zapadnom Balkanu.

U dokumentu piše da u zemljama pogođenim prilivom izbjeglica i migranata već postoje “čvrste državne kontrole i jake institucije” i EU tu ne može intervenirati.

EEAS navodi da “u ovom trenutku nijedna država Zapadnog Balkana nije podnijela takav zahtjev i čini se malo vjerovatnim da će bilo koja od njih to učiniti”.

Izvor: Agencije