Mediji: EU razmatra uvođenje sankcija Dodiku

Uvođenje sankcija Miloradu Dodiku već duže je tema rasprava na najvišem nivou u Briselu (Al Jazeera)

Evropska unija razmatra mogućnost da do kraja septembra uvede sankcije protiv predsjednika bh. entiteta Republika Srpska Milorada Dodika, zbog opstrukcije Dejtonskog sporazuma i usporavanja Bosne i Hercegovine na evropskom putu.

Obaviješteni izvori iz diplomatskih krugova otkrivaju da je uvođenje sankcija Dodiku već duže tema ozbiljnih rasprava na najvišem nivou u Briselu, piše list EuroBlic.

Sagovornici lista tvrde da je pridruživanje EU-a sankcijama koje je u januaru Dodiku uveo SAD trenutno mnogo izvjesnije nego što je to, kako kažu, bilo prije samo nekoliko mjeseci, prenosi Tanjug.

Hahn i Lajčak protiv sankcija

“Nepotpisivanje Ugovora o Transportnoj zajednici, za šta su mnogi u Briselu već okrivili Dodika i aktuelnu vlast u RS-u, samo je dodatno učvrstilo stavove brojnih evropskih diplomata da je prema lideru Saveza nezavisnih socijaldemokrata potrebno zauzeti mnogo čvršći stav i pridružiti se sankcijama koje su protiv njega početkom ove godine uveli Amerikanci”, tvrde sagovornici EuroBlica.

Oni navode da su najglasniji zagovornici zauzimanja “čvršćeg” stava prema predsjedniku RS-a u EU predstavnici Njemačke, Holandije i Velike Britanije.

Prema njihovim riječima, protiv pridruživanja američkoj odluci o stavljanju predsjednika RS-a na crnu listu su evropski komesar za proširenje i susjedsku politiku Johannes Hahn te slovački ministar vanjskih poslova i nekadašnji visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Miroslav Lajčak.

“Upravo zahvaljujući intervencijama Hahna i Lajčaka, EU nije uvela sankcije Dodiku odmah nakon što su to uradili Amerikanci. Ta dvojica utjecajnih evropskih diplomata smatrali su da bi pridruživanje Brisela sankcijama koje je protiv predsjednika RS-a uveo SAD proizvelo kontraefekat, odnosno da bi Dodik i rukovodstvo RS-u u tom slučaju zauzeli još rigidniji stav prema evropskim integracijama i gurnuli Srbe iz RS-a u još čvršći zagrljaj s Moskvom”, kažu oni.

Međutim, kako dodaju, nedavna propast u vezi s potpisivanjem Ugovora o Transportnoj zajednici u Trstu dodatno je ojačala pozicije onih koji u Briselu već dugo traže mnogo oštriji stav EU-a prema predsjedniku RS-a.

Mjere do kraja septembra

“Sada je mnogo izvjesnije da će, pod pritiskom najutjecajnijih zemalja EU-a, do kraja septembra ove godine Dodiku biti izrečene određene restriktivne mjere, poput zabrane putovanja u zemlje EU-a, blokiranja bankovnih računa i zabrane poslovanja u svim državama koje su članice EU-a”, tvrde sagovornici lista.

Iz kabineta predsjednika RS-a EuroBlic nije dobio odgovor na pitanje kako komentira najave da će najkasnije za dva mjeseca EU uvesti sankcije protiv Dodika.

Od ljudi bliskih predsjedniku RS-a, s druge strane, nezvanično je dobijena informacija da Dodik ne vjeruje da će se EU pridružiti sankcijama koje je protiv njega uveo Washington, odnosno da, prema njihovim saznanjima, u Briselu ne postoji saglasnost o tom pitanju.

Izvor: Agencije