Mediji: Gaddafijev sin kandidirat će se na izborima

Saif al-Islam je drugi po redu Gaddafijev sin (EPA)

Sin bivšeg libijskog lidera Muammar al-Gaddafija, Saif al-Islam, namjerava da se kandiduje na predsjedničkim izborima u Libiji sljedeće godine, saopštio je predstavnik porodice.

Prema riječima portparola Bassama al-Hashimia al Sola, Gaddafi je pripremio program i uskoro će i zvanično objaviti planove da će se kandidovati.

Daily Mail napominje da su neki na Saif al-Islama (45) gledali kao na potencijalnog reformističkog nasljednika oca u periodu prije 2011. godine, a on je i dalje ključna figura među ljudima koji su ostali lojalni Gaddafiju.

Sol je za Egypt Today rekao da u programu Saif al-Islam ima prijedloge za koje se nada da bi UN mogle da prihvate, što bi pomoglo uspostavljanju stabilnosti u zemlji.

Među njegovim prioritetima je jačanje sigurnosti u međusobnim odnosima sa svim grupama u Libiji.

Očekuje se da će predsjednički izbori u Libiji biti održani sredinom 2018.

Smatran očevim naslijednikom

Saif al-Islam je drugi po redu Gaddafijev sin. Gaddafi je imao desetoro djece, od kojih dvoje usvojene.

On je sredinom juna pušten na slobodu poslije više od pet godina zatočeništva. Mediji su i tada spekulisali da bi on mogao da se pojavi kao politička ličnost.

U zatvoru je bio zbog ratnih zločina od 2011. godine, odnosno od revolucije u toj bliskoistočnoj zemlji u kojoj je ubijen njegov otac.

Brigada Abu Bakr al-Siddiq ,sa sjedištem u Zintanu, saopštila je tada da je oslobodila najistaknutijeg Gaddafijevog sina nakon što je usvojen zakon o amnestiji.

Saif al-Islam, čije ime znači “mač islama”, smatrao se naslijednikom Muammara Gaddafija, a prije “Arapskog proljeća” 2011. godine živio je u rezidenciji u Londonu, vrijednoj 10 miliona funti.

Kada su libijski pobunjenici, koje je podržao NATO, osvojili Tripoli, on je pobjegao na jug zemlje, a uhapsila ga je brigada Abu Bakr al-Siddiq u Sahari.

Izvor: Agencije