Mediji: Hrvatska vraća neispravne borbene avione Ukrajini

Osim aviona, sporna je nabavka rezervnih dijelova za remont MiG-ova koja je ugovorena paralelno s avionima (Arhiva)

Hrvatska namjerava vratiti Ukrajini četiri neispravna borbena aviona MiG-21 i traži od ukrajinskog Ministarstva odbrane da joj isporuči četiri ispravna uz garanciju ukrajinske države, piše Jutarnji list.

Pozivajući se na saznanja u Ministarstvu odbrane, taj zagrebački dnevnik navodi da je riječ o avionima koje je Hrvatska kupila od Ukrajine u okviru remonta i dokupa borbene eskadrile, a tri i po godine nakon isporuke Hrvatska ratna avijacija proglasila ih je neispravnima i neupotrebljivima.

Ovo je, kako se navodi, konačna potvrda najveće vojne afere u historiji Hrvatske s nabavkom vojnog naoružanja.

Prema dostupnim informacijama, Hrvatska je platila avione gotovo osam miliona eura ukrajinskom zavodu Ukrspeceksport.

List piše da je prošle sedmice ukrajinskom Ministarstvu odbrane upućena službena nota kojom hrvatsko Ministarstvo odbrane predlaže ovo rješenje.

Borbeni avioni u lošem stanju

To znači da Hrvatska više nema 12 nego samo osam borbenih aviona, od kojih je većina, tvrdi list, u veoma lošem stanju i Hrvatska ratna avijacija jedva ima avione za obavljanje poslova dežurstva za potrebe nadzora zračnog prostora pod zapovjedništvom NATO-a, prenosi Tanjug.

Iz remontovanih aviona i dalje curi ulje, navigacijski sistemi ne rade, a rok za obavljeni remont istekao je.

Pitanje remonta MiG-ova pokrenuto je tokom nedavne posjete ukrajinskog ministra odbrane Stepana Poltoraka Zagrebu, koji je nakon razgovora sa svojim kolegom iz Hrvatske Damirom Krstičevićem i premijerom Andrejem Plenkovićem kazao da sporazum iz 2014. “nije sasvim izvršen”, i to na “štetu hrvatske strane”.

“Ovaj hrvatski zahtjev Ukrajini i službena je potvrda katastrofalnog remonta hrvatskih borbenih aviona u Ukrajini koji je plaćen 132,9 miliona kuna (oko 18 miliona eura), ali i dokaz o teškim kriminalnim radnjama koje je ukrajinski zavod počinio te ugrozio živote hrvatskih vojnih pilota, ali i narušio borbenu spremnost članice NATO-a”, piše Jutarnji.

List navodi da, iako su Vojna policija i hrvatski Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala (USKOK) u istrazi utvrdili sve kriminalne radnje, a to je potvrđeno i hrvatskim zahtjevom za zamjenu aviona, ni protiv koga još nije pokrenuta istraga.

U ovom trenutku u toku je sudski postupak protiv bivšeg člana Tehničke komisije MORH-a, penzionisanog komandanta Ivana Čovića, i Ivice Josipovića, vlasnika firme Aeropartner i zastupnika Ukrspeceksporta za Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu, koji je posredovao u ugovaranju posla remonta MiG-ova.

Sporna nabavka rezervnih dijelova

Čović je optužen da je od Josipovića zatražio i dobio mito od 10.000 eura kako bi ukrajinskoj firmi osigurao posao u Hrvatskoj.

Osim aviona, sporna je nabavka rezervnih dijelova za remont MIG-ova koja je ugovorena paralelno s avionima.

MORH je potrošio 12 miliona kuna (približno 1,61 milion eura) za veliku količinu dijelova, a spisak potrebnih dijelova tačno se podudarao sa stanjem skladišta ukrajinskog zavoda u Odesi.

Prema tvrdnjama pojedinih vojnih stručnjaka, tada je kupljena i veća količina nepotrebnih dijelova.

Ali, konstatuje list, ni to nije dovoljno, jer je Zračni tehnički centar ovih dana pokrenuo novu nabavku velike količine rezervnih dijelova za MiG-ove, prema nezvaničnim informacijama u vrijednosti približno 20 miliona kuna (2,68 miliona eura), a upit je upućen i u Ukrajinu.

Sagovornici Jutarnjeg tvrde da se naručuju dijelovi koji ne bi bili potrebni sljedećih deset godina da je remont MiG-ova napravljen kako treba.

Izvor: Agencije