Mediji: Hrvatskoj zbog ‘svastike’ prijeti nova kazna

Dio medija ističe da su u poluvremenu radnici pokušali sanirati teren, no simbol je ipak ostao prilično vidljiv (Igor Kralj / Pixsell)

Kukasti križ, simbol nacističkog režima, koji je osvanuo na terenu spitskog stadiona Poljud za vrijeme kvalifikacijske utakmice za EURO 2016. između Hrvatske i Italije, podignuo je buru u hrvatskoj javnosti i udarna je vijest u hrvatskim medijima, no prostor su mu posvetili i talijanski, ali i drugi svjetski mediji. 

“Remi nakon podvale na travnjaku”, piše La Repubblica, “Svastika na travnjaku za vrijeme utakmice Hrvatske i Italije. Ludost”, navodi Fox Sports. “Svastika zasjenila nogometnu utakmicu Hrvatske i Italije”, naveo je BBC Sport.  La Gazzetta dello Sport, pak, ističe naslov: “Hrvati se ispričavaju za svastiku”.

Pokušaji radnika na stadionu da tijekom poluvremena uklone svastiku i nisu bili baš uspješni, naveo je Eurosport. “Hrvatsku gotovo sigurno očekuju nove kazne”.

Dio medija navodi da je Hrvatska, čija je reprezentacija ovaj susret protiv Italije igrala pred praznim tribinama zbog uzvikivanja pozdrava ‘Za dom – spremni’ na utakmici protiv Norveške i nereda na utakmici protiv Italije u Milanu, u strahu od novih sankcija UEFA-e.

Predsjednik Talijanskog nogometnog saveza Carlo Tavecchio izjavio je za talijanske medije da će Italija vjerojatno uložiti protest UEFA-i, dok britanski The Guardian navodi da se Italija zbog incidenta već požalila UEFA-i.

Grabar-Kitarović: Ozbiljan problem s huliganima

Iako je za hrvatske medije odbio dati izjavu, predsjednik Hrvatskog nogometnoga saveza (HNS), Davor Šuker, dao je kratku izjavu za RAI. “Imamo jasan problem jer naši navijači ne poštuju pravila”, rekao je Šuker, kako prenosi Jutarnji list.

Talijanski izbornik Antonio Conte, upitan nakon utakmice da komentira kukasti križ na travnjaku Poljuda, je rekao: “Mi to nismo primijetili jer su to mogli vidjeti oni koji su na gornjim tribinama. Ogorčen sam i žao mi je zbog toga što se dogodilo.”

Oštro osuđujući ovaj događaj, službenim priopćenjem o incidentu oglasila se predsjednica Republike Hrvatske, Kolinda Grabar-Kitarović.

“Najoštrije osuđujem pojavu svastike na travnjaku na sinoćnjoj utakmici reprezentacija Hrvatske i Italije u Splitu. Hrvatska ima najbolje i najvjernije navijače, ali i vrlo ozbiljan problem s huliganima kojima je cilj ocrniti ne samo hrvatski nogomet, nego i hrvatsku državu. Ovime je nanesena nemjerljiva šteta ugledu naših građana i naše domovine u svijetu, te tome i takvima treba konačno stati na kraj. Tražim ‎žurnu istragu, odlučnu reakciju svih nadležnih institucija u cilju pronalaženja i procesuiranja počinitelja”, stoji u priopćenju.

Na svom Facebook profilu o incidentu se slobodnim izražavanjem oglasio i hrvatski ministar unutarnjih poslova. 

“Ma ne j……zid….to samo ukazalo…..” stoji u statusu ministra Ranka Ostojića, koji je na komentar ispod svog posta u kojem se autor pita tko je pregledavao travnjak odgovorio: “Vjerovatno neka bivša missica u ime organizatora….da se zvijezda ukazala bilo bi viđeno ….”.

Kako piše Večernji list, djelatnici policije u civilu su po završetku utakmice uzeli uzorke s terena kako bi otkrili kako je nastao kukasti križ.

List navodi da je podnesena prijava protiv nepoznatog počinitelja, a uzorci trave idu na obradu u Centar za krim istraživanja.

Policija je također, navodi se dalje, uzela izjave od djelatnika splitske tvrtke koji održavaju travnjak na stadionu u Poljudu.

Hrvatski mediji ovaj incident uglavnom pripisuju huliganizmu i borbi malog broja navijača protiv HNS-a, a dio njih već nagađa o kazni koja bi mogla stići iz UEFA-e. 

Vanredna konferencija za novinare

Jedan dio hrvatskih medija, pak, izražava nadu da će UEFA prepoznati da se radi o huliganskoj podvali hrvatskom nogometu i da zbog toga neće biti prestroga.

HNS je sazvao je izvanrednu press konferenciju za 12 sati u Splitu. Pred novinare će izaći čelnici Saveza, Davor Šuker i Damir Vrbanović te prvi čovjek HNS-a za sigurnost ,Zoran Cvrk.

Glasnogovornik HNS-a, Tomislav Pacak još je ranije izrazio službenu ispriku zbog incidenta. 

“Ispričavamo se svim gledateljima, gostima iz Italije i igračima obje reprezentacije zbog nacističkog simbola na travi Poljuda”, stoji u izjavi, kako je prenijela Hina.

”Tehnički, radilo se o sredstvu koje je stavljeno na travnjak između 24 i 48 sati prije utakmice, tempirano da se vidi upravo za vrijeme utakmice. U poluvremenu smo to djelomično sanirali koliko je bilo moguće u kratkom vremenu. U tomu smo odmah obavijestili UEFA-u. Radi se o očiglednoj sabotaži i kriminalnom djelu koje osuđujemo i tražimo od policije i pravosudnih tijela da otkrije krivca koji nije osramotio samo hrvatski nogomet, već i državu. Još jednom izražavamo veliko žaljenje i osuđujemo ovakav čin te se ispričavamo gledateljima, gostima i igračima dviju reprezentacija”, stoji u izjavi HNS-a.

Pred praznim Poljudom, Hrvatska je protiv Italije odigrala 1:1.

Izvor: Al Jazeera i agencije