Mediji i opozicija kritiziraju Strachea zbog izjava o RS-u

Heinz-Christian Strache je optužen da je protiv BiH, odnosno da se zalaže za nezavisnost bh. entiteta RS (EPA)

Austrijski vicekancelar Heinz-Christian Strache izjavio je da poštuje suverenitet Bosne i Hercegovine, ali i pravo na samoopredjeljenje naroda.

“Poštujemo suverenitet države Bosne i Hercegovine, u kojoj žive tri naroda. Od Dejtonskog sporazuma postoji državna struktura bosansko-hrvatske Federacije i Republike Srpske. Oba dijela zemlje biraju svog predsjednika i parlament. Deset kantona ima sopstvene zakone i izvršnu vlast. Do današnjeg dana postoji i međunarodni mandat s visokim predstavnikom [međunarodne zajednice]. Isto tako poštujemo i pravo na samoopredjeljenje naroda”, rekao je Strache komentirajući kritike na svoj račun.

On se našao na meti napada austrijskih medija i opozicije nakon što je prihvatio orden od predsjednika RS-a Milorada Dodika, a zbog čega je optužen da je protiv Bosne i Hercegovine, odnosno da se zalaže za nezavisnost bh. entiteta Republika Srpska.

Opoziciona stranka Neos proslijedila je bečkom dnevniku Standard intervju Strachea za Radio-televiziju RS-a, koji je dao prije nekoliko mjeseci, a u kojem on govori o tome da “RS treba dobiti mogućnost da se izjasni o nezavisnosti”, uz opasku da “Bosne i Hercegovina ne funkcionira”.

‘Raduje se novim ratnim sukobima u Bosni’

Strache je tada, kako piše list, govorio o potrebi da se Srbima i Hrvatima u Bosni i Hercegovini omogući da sami odlučuju o svojoj sudbini.

Šef poslaničkog kluba Socijaldemokratske partije Austrije Andreas Schieder ovu je izjavu prokomentirao: “Vidi koga je kancelar Sebastian Kurz doveo u Vladu” i zatražio hitno reagiranje kancelara i šefice dipomatije Karin Kneissl.

“Austrija je uvijek imala važnu posredničku ulogu na zapadnom Balkanu, koja se na neodgovoran način trenutno razara s nepredvidivim posljedicama po cijelu regiju”, naveo je Schieder u saopćenju.

Muamer Bećirović, predstavnik omladine Narodne partije, na čijem čelu je Kurz, izjavio je da je uvjeren da bi se vicekancelar radovao novim ratnim sukobima u Bosni.

“Ko poznaje Balkan, zna da je to što radi Strache ratno huškanje”, poručila je i poslanica NEOS-a u Evropskom parlamentu Angelika Mlinar.

Izvor: Agencije